Diari Més

Castells

Una colla única al món: la de la il·lusió

Els Castellers de la Il·lusió van actuar ahir a Valls i van reivindicar els valors castellers

Una colla única al món: la de la il·lusió

Una colla única al món: la de la il·lusióDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si un vol pujar, pujarà», d’aquesta manera és com Joaquim Murillo, cap de colla dels Castellers de la Il·lusió, resumeix l’esperit d’un grup que ha trencat totes les barreres i que, en cada diada, fa l’aleta a la inclusió.

Els Castellers de la Il·lusió és única a Catalunya i, de fet, a tot el món. Aplega persones amb limitacions físiques, psíquiques i malalties mentals que han fet dels valors castellers la seva bandera i que, a través d’aquests, reivindiquen la seva integració en la societat.

Acompanyats dels Minyons de l’Arboç i els Xiquets d’Alcover, els de la Il·lusió remataven ahir una diada a Valls en la qual el que menys importava era l’alçada de les torres humanes. «Els castells són uns valors i no es pot portar tot a la competició. Nosaltres adaptem el grup al casteller i, si un vol pujar, pujarà», explicava Murillo. I no només van pujar, sinó que els Castellers de la Il·lusió van alçar el 3d5, el 3d5a i el 2d5 en una jornada en la qual els Minyons de l’Arboç descarregaven el 3d7, el 4d7 i el 2d6, i els Xiquets d’Alcover els 3d6a, el 4d6 i el 3d6, castells amb què les camises verdes olives, vermelles i blaves es fonien en una única pinya. Per rematar l’exhibició, de fet, a banda dels corresponents pilars, les tres colles alçaven un pilar de germanor.

«El nostre objectiu no és fer grans castells, sinó que la societat vegi que aquestes persones existeixen i que també ens hem d’adaptar a ells. En l’esport, la discapacitat ja funciona i en altres activitats, també. Més que educar-los a ells, del que es tracta és d’educar a la societat», explicava el cap de colla durant el dinar de germanor que posava punt final a un matí carregat d’activitats. A banda dels castells, els Castellers de la Il·lusió van participar en tota una festa cultural, amb música, gegants i activitats. Un dels castellers va oferir, fins i tot, un espectacle de màgia. Com a padrina de tot plegat, la periodista del programa casteller Quarts de Nou, Elisabet Carnicé, qui, a més a més, va fer de contacontes.

La colla compta amb una setantena de castellers provinents de Valls i d’altres poblacions de la demarcació de Tarragona. Assagen dos cops per setmana i combinen els castells amb altres activitats. «Som una colla castellera, volem que ens tractin com a colla, no com una associació», reivindicava Murillo. El cap de colla, però, reconeix que el món casteller és difícil i encara els hi costa aconseguir places per dur a terme les seves exhibicions. «A totes les colles hi ha gent amb algun tipus de limitació, però resulta difícil que, dins de la competició, aquestes persones tinguin alguna oportunitat, que puguin sentir la responsabilitat de pujar a un castell. Però, per als nostres castellers, és molt important defensar una camisa, sentir-se part del grup, el pes dels castells i sentir-se també una mica més integrats», deia ahir el cap de colla. Ahir, durant el lliurament de la camisa a la padrina de la diada, els Xiquets d’Alcover van integrar una jove invident, que es va estrenar amb un pilar de dos.

«No volem alçar grans torres sinó que el projecte sigui sòlid, demostrar que es pot conviure amb persones que pateixen algun tipus de discapacitat», afegia Murillo.

Els Castellers de la Il·lusió tenen una nova cita el pròxim 26 de juny i, més endavant, a Vinaròs, on la colla mostrarà novament que hi ha persones que fan castells i hi ha castells que fan que els castellers se sentin una mica més persones.

Una colla única al món: la de la il·lusió

Una colla única al món: la de la il·lusióDiari Més

Una colla única al món: la de la il·lusió

Una colla única al món: la de la il·lusióDiari Més

Una colla única al món: la de la il·lusió

Una colla única al món: la de la il·lusióDiari Més

tracking