Diari Més

«És un error subestimar les xarangues, hi ha molta professionalitat»

Els Band Tocats de Vila-seca s’han proclamat Millor xaranga nacional 2016 al concurs celebrat a Poza de la Sal, Burgos

«És un error subestimar les txarangues, hi ha molta professionalitat»

«És un error subestimar les txarangues, hi ha molta professionalitat»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 7 de maig la Txaranga Band Tocats es va alçar amb el primer premi del Concurso Nacional de Charangas de Poza de la Sal. Els de Vila-seca, que es van disputar el guardó amb 14 formacions més vingudes de tot l’Estat espanyol, van guanyar també el segon premi del Jurat popular.

Daniel Magaña, percussionista de la banda, explica que el jurat va destacar que era la formació més completa, però que també van valorar molt positivament la musicalitat, les coreografies, els temes, el so i el contacte amb el públic.

Des de la banda es mostren molt satisfets amb el premi, no tant per l’import econòmic que han rebut (1.500 euros), com pel reconeixement que comporta. Més, quan el jurat estava format per reconeguts professionals de la música, i el nivell de les xarangues amb les que competien era altíssim. «Enguany hi ha anat ‘l’artilleria pesada’ de les xarangues, totes anaven molt ben preparades, perquè és un festival que vol donar a conèixer a la gent que la xaranga no és una banda de borratxos que surt a tocar a la Festa Major del poble, sinó que al darrere hi ha un treball molt consistent», apunta el Daniel. Aquesta és precisament una de les grans reivindicacions dels Band Tocats, una formació que va néixer l’any 2009 i que, per tant, té ja una bona pila d’actuacions a les espatlles: «seria un error subestimar el món de la xaranga, perquè al darrere hi ha molta professionalitat, hi ha moltes bandes en què els seus membres es dediquen professionalment al món de la música, i el nivell és molt alt. Les xarangues han evolucionat molt, ja no són allò d’anys enrere, quan sortien quatre músics grans amb la partitura», asseguren els Band Tocats.

Ells mateixos en són una mostra, ja que per anar al concurs van haver de preparar-se a fons, fins i tot amb algun repertori nou, ja que una de les proves amb major puntuació consistia interpretar un tema del segle XXI amb una durada màxima de cinc minuts, repte que van superar magistralment amb un popurri que van trigar dos mesos a preparar.

Pròximes actuacions

De moment el reconeixement aconseguit a Burgos encara no ha tingut repercussions directes en forma de més actuacions, però des de la banda es confia que en vagin sortint de noves. Així i tot, el calendari per aquest estiu és força ple. El dia 5 de juny tocaran a PortAventura amb motiu de la festa solidària Posa’t la gorra; el 18 a la nit, a Tarragona; i el 25 a les festes de la Plana. Els dies 15, 16 i 17 de juliol seran a la fira de Céret; el 23 a la Festa Major d’Alabalatillo (Osca); el 29 a Mont-roig i el 30 faran la tradicional Cercabirra a Vila-seca. Finalment el 20 d’agost actuaran a la Festa Major de Mont-ral i el 3 de setembre a la Pobla de Mafumet.

tracking