Diari Més

Mercedes Lamagrande, joiera artística

«A partir d'un fil, que és el cordó umbilical, anem teixint la vida»

Vila-secana d'adopció, Lamagrande ha destacat en joieria, una disciplina a la qual va arribar gràcies a la seva filla

«A partir d'un fil, que és el cordó umbilical, anem teixint la vida»

«A partir d'un fil, que és el cordó umbilical, anem teixint la vida»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercedes Lamagrande confessa que la seva gran passió ha estat, des de sempre, dibuixar: «avui el dibuix està més valorat, però anys enrere no ho estava tant. M’agradava el dibuix artístic, i sempre he pensat que m’hauria agradat anar a fer classes. És la meva assignatura pendent».

Lamagrande va arribar a Vila-seca amb només divuit anys, procedent del poble de Béjar, Salamanca. Aquí hi va trobar el seu company i hi van néixer les seves dues filles, que d’una manera gairebé casual, són responsables que, a dia d’avui, la Mercedes estigui recollint guardons i reconeixements per la seva labor artística.

«La meva filla gran, la Laura, va estudiar joieria a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT), i em va animar a cursar el monogràfic de joiera que feien al centre. Ho vaig provar i em va encantar. Les professores van veure que ho feia bé i em van animar a fer el cicle. Primer vaig pensar que no, que no podria, però al final vaig passar la prova d’accés i hi vaig estar dos anys, més un tercer de preparació i presentació del projecte final».

Així és com aquesta vila-secana d’adopció es va formar en les tècniques de joieria artística i va acabar presentant un treball que li ha reportat un gran nombre de reconeixements. Amb el tutoratge de Mireia Calaf, Lamagrande va teixir

–literalment–, la col·lecció ‘Ser’. Es tracta d’un conjunt de peces de diversos tamanys elaborades amb fil de ferro, coure o plata. Pensades originalment com a fermalls, han acabat esdevenint petites escultures.

El fil de la vida

El punt de partida de la col·lecció va ser el concepte de les cuirasses, i arran del treball conceptual de Lamagrande, aquestes en van acabar convertint en teixits ‘oberts’. Es confessa una persona tímida i convençuda de que, sovint, ens amaguem darrere de barreres o cuirasses. Amb l’afany de donar una visió positiva d’aquesta idea, va començar a teixir amb els fils de metall, i després de diverses proves, van arribar les peces de la col·lecció, que comparteixen un tret singular: el fil no està tancat. «La idea del projecte ‘Ser’ és que a partir d’un fil, que és el cordó umbilical, tots anem teixint la vida, i aquest fil no està tancat ni acabat, sinó que mentre duri la vida podem anar teixint més», explica la Mercedes.

El projecte va merèixer un Excel·lent dels professors de l’EADT, i després de la seva presentació ha tingut un recorregut en diverses exposicions i certàmens. «Tothom em diu que són com petites escultures. Pel format que tenen algunes potser són més difícils de portar, però jo les entenc com joies que, quan no les llueixes, les pots tenir en una vitrina, o com una escultura o una obra d’art. A més, tampoc no les concebo com un objecte femení, perquè també les poden portar homes, i de fet m’agrada molt com els queden», assegura l’autora.

Un nou objectiu

Mentre la col·lecció ‘Ser’ fa el seu camí, Merces Lamagrande ja està treballant en un altre aspecte de la creació artística: «he començat a cursar Il·lustració. Em fa pena perquè gairebé no tinc temps de baixar al taller. Però segurament acabaré fent una barreja de totes dues disciplines, la joieria artística i la il·lustració, estic segura que poden sortir coses molt xules».

De moment ja hi ha una galeria d’art de Barcelona interessada a vendre la col·lecció de Lamagrande. I com a guanyadora de la ‘III Jornada d’Art i Disseny: De l’escola a l’empresa’, on han participat totes les escoles que imparteixen cicles formatius d’arts plàstiques i disseny de Catalunya, podrà realitzar una estada a l’empresa Majoral per desenvolupar un projecte de joieria. «Em fa una mica de por perquè això ja no és anar-hi com a estudiant, sinó entrar al món laboral, però també em fa moltíssima il·lusió. El Roc Majoral em va dir si tenia pensat fer alguna peça més ‘portable’, i la veritat és que ho veig molt oportú», assegura la Mercedes.

‘Ser’, una col·lecció de premi

Mercedes Lamagrande va presentar la col·lecció ‘Ser’ al març de 2015 a l’EADT. Després, les seves peces han estat exposades a diversos espais, com el Born Centre Cultural de Barcelona o la Diputació de Tarragona. A més del premi ‘Art i Disseny’ del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Lamagrande va aconseguir classificar-se com a finalista del certamen Enjoia’t de Joieria Contemporània. A més, aquest 2016 també ha rebut el Premi Taronja que atorga la Diputació de Tarragona.

tracking