Diari Més

Roda de Berà

La 9a edició del festival FIC-CAT reivindicarà el paper del director de cine

El cineasta Pere Portabella rebrà el premi honorífic i la projecció del film 'Ebre, del bressol a la batalla' inaugurarà el certamen

La 9a edició del festival FIC-CAT reivindicarà el paper del director de cine

La 9a edició del festival FIC-CAT reivindicarà el paper del director de cineCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A cinc dies de l'inici d'un nou FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català de la Costa Daurada, els organitzadors ultimen els detalls. La novena edició estarà dedicada a reivindicar la figura del director de cinema, un paper «importantíssim i, de vegades, menystingut», segons ha considerat aquest dijous el director del festival, Antonio Barrero. El certamen, que se celebra a Roda de Berà i està totalment consolidat, ha rebut enguany més de 350 treballs. Finalment, 79 n'han estat seleccionats i seran projectats entre dimarts i diumenge. Enguany, el premi honorífic serà per Pere Portabella, el realitzador«més internacional i amb més prestigi del país», segons Barrero. D'altra banda, el film bèl·lic sobre la lleva del biberó 'Ebre, del bressol a la batalla', de Román Parrado, s'estrenarà en exclusiva durant la inauguració.

Barrero ha detallat que el FIC-CAT és «l'únic festival de cinema de Catalunya que parla català»i que publicita, projecta, promociona i premia audiovisuals en llengua catalana, tant amateurs com professionals. Enguany, amb el rol del director cinematogràfic com a eix temàtic, es contrastaran diverses tècniques i apropaments d'àmbit artístic.

El certamen ha rebut per l'edició d'enguany més de 350 treballs, dels quals se n'han seleccionat gairebé 80 i que provenen, majoritàriament, de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, arreu de l'Estat Espanyol, i també algunes produccions d'Andorra, França, Itàlia, Alemanya, Califòrnia, Egipte i la Xina. «Tot això ve, bàsicament, a través dels contactes que tenim en xarxa de casals catalans al món», ha assenyalat Barrero, que ha dit que aquesta xarxa justifica la paraula 'internacional' en el nom del festival.

El festival inclou enguany dues novetats. Una d'elles és el programa de Nova Crítica, per donar visibilitat a futurs crítics cinematogràfics, que seguiran les projeccions de les pel·lícules per fer unes ressenyes que es penjaran diàriament en un blog del FIC-CAT. L'altra novetat és una sessió professional de 'networking' i intercanvi de projectes entre professionals consolidats i joves. En aquest sentit, Barrero ha destacat que la intenció és que en aquest espai es puguin exposar les idees i guions per veure la viabilitat que poden tenir i teixir xarxes per donar sortida«a les bones idees i de creació que farceixen el país». Finalment, el vermut dels diumenges es transforma en «El Panell sobre Direcció», amb els directors Albert Serra i Sergi Pérez, que analitzaran el procés creatiu que segueixen com a cineastes.

El FIC-CAT torna organitzar, per segon any consecutiu, la 'Pantalla Sitges', que mostra els films en català que arriben al Festival de Sitges. Enguany, la pel·lícula projectada serà 'Segon origen', de Carles Porta. Entre la resta de projeccions destaquen 'El rei borni', de Marc Crehuet; 'L'adopció', de Daniela Fejerman; 'Un dia perfecte per volar', de Marc Recha; 'Darrere la porta', de Pere Solés i David Gimbernat; o 'El virus de la por', de Ventura Pons.

La novena edició s'inaugurarà de manera oficial el dimarts 31 de maig al Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà amb la projecció del film 'Ebre, del bressol a la batalla', una producció de Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya i Canal Sur. El productor executiu de la pel·lícula, Aritz Cirbian, ha explicat que aquest treball és «la primera pel·lícula de gènere bèl·lic»sobre la guerra civil i ha destacat que està protagonitzada per un grup d'actors molt joves. Per tot plegat, considera que té un esperit que «encaixa molt bé al FIC-CAT». El certamen tancarà les seves portes el diumenge 5 de juny, a les 19 hores, amb la lectura d'acta i lliurament de premis als guanyadors de cada modalitat.

La presència mediàtica a la catifa vermella està assegurada amb més de 60 personalitats«de pes», segons el director del FIC-CAT, entre els quals hi ha Miki Esparbé, Àlex Monner, Oriol Pla, Nora Navas, Carles Porta, Isona Passola, Montserrat Carulla o Ventura Pons, entre d'altres.

El jurat de la competició és també«de luxe», per Barrero. Entre els membres del Jurat de la Competició oficial hi ha Kike Maíllo, Carles Bosch, Lluís Danés, Maria Molins, Júlia Creus, Joan Reig i Montserrat Carulla. Reig, que és membre del jurat des de la primera edició –com Carulla-, ha explicat que l'experiència és positiva per conèixer de prop el talent que hi ha a Catalunya. El membre del grup musical 'Els Pets' ha assenyalat que, sense ser expert en cinema, duu al jurat«la visió del qui paga entrada i s'ho mira des de lluny». Pel que fa al jurat del concurs Jove 48 hores hi ha Dani de la Orden, Agustí Argelich, Carlos R. Ríos i Mike Hostench.

tracking