Diari Més

Societat

13 refugiats eritreus arriben a Tarragona aquest dimecres a la nit

El govern català denucia la comunicació precipitada per part del govern espanyol

13 refugiats eritreus arriben a Tarragona aquesta nit

13 refugiats eritreus arriben a Tarragona aquesta nitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finalment, la demarcació de Tarragona acollirà13 refugiats eritreus, un més dels que s'havien anunciat. Els 13són homes sols, iprovenen de la quota de reubicació d'Itàlia. Està previst que arribin aquesta nit a l'Aeroport de Barajas, des d'on seran traslladats a Tarragona durant la matinada, segonslaCreu Roja de Catalunya, entitat encarregada d'acollir-los.

Les places d'acollida residencial de Tarragona en les quals habitaran els refugiats eritreus estan distribuïdes en quatre pisos d'acollida residencial amb cinc places per habitacle. Tot i que de moment n'arriben13, Tarragona compta amb un total de 20 places d'acollida.

A Catalunya, l'entitat ha incrementat de 18 a 88 les places d'acollida residencial respecte a l'any passatper talde «garantir allotjament i altres necessitats bàsiques de la població refugiada que arribi a Catalunya».En el total de l'Estat, l'ONGdestaca queel nombre de persones refugiades ateses per l'entitat entre el 2014 i el2015 s'ha duplicat, passantdeles 503 a les 975. I en aquestúltim any l'ONG ja n'ha acollit 600 a tot Espanya.

Pocaantelació per part de l'Estat

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha denunciat aquest dimecres una mala comunicació des del govern espanyol amb Catalunya en l'acollida de refugiats. «Les comunicacions van fatal», ha sentenciat. En aquest sentit, ha explicat que fins fa pocs dies la Generalitat no havia rebut cap comunicacióal respecte i que l'Estat ha informat només 24 hores abans de l'arribadadels refugiats tant a Tarragona com a Barcelona. «Si hem de treballar junts ho hauríem de fer amb molta més comunicació; estem preparats per tots els que vinguin, per tant no tenim problema de número», ha destacat.

En declaracions als mitjans, Bassa ha especificat que la comunicació de l'arribada de refugiats per part del govern espanyol s'ha fet amb un correu electrònic. A més, ha demanat que l'Estat faci previsions d'acollida de refugiats més realistes: «Que no sigui com ara, que havien promès des de 14.000 a 18.000 persones i n'havien arribat 18». En la mateixa línia, ha reclamat«poder tenir les vies perquè vinguin d'una manera segura com sembla que es començaa fer ara».

Programa d'atenció als refugiats

La Creu Roja, el CCAR -la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) a Espanya- i ACCEM són les entitats encarregades d'aplicar el Programa Global de Protecció Internacional del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social a l'Estat. Aquest programa pretén facilitar l'acollida i integració de la població refugiada i cobrir les seves necessitats bàsiques, educatives, legals, habitacionals, ocupacionals, psicològiques o de salut. La durada aproximada del programa és de dos anys i compta amb quatre fases diferents: acollida (6 mesos), la integració (6 mesos), autonomia (6 mesos) i pròrroga (6 mesos).

Els advocats critiquen la lentitud en l'arribada de refugiats

El president de l’Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer, ha lamentat aquest dimecres la lentitud amb què s’està tramitant l’arribada de refugiats per part del govern espanyol. Des del passat mes de setembre, 1.500 lletrats d’arreu de l’Estat s’han ofert a prestar assessorament jurídic als desplaçats de forma desinteressada. En una jornada sobre la funció dels advocats en la protecció dels drets dels refugiats que s’ha celebrat al Col·legi d’Advocats de Tarragona, el seu degà, Manel Albiac, ha detallat que poden ajudar els nouvinguts a obtenir visats o permisos d’asil. Precisament, aquest dijous arribarà a Tarragona un contingent de 13 refugiats eritreus procedents d’Itàlia, segons la Creu Roja Aquest primer grup, format íntegrament per homes, s’allotjarà en pisos d’acollida que la institució humanitària ha habilitat a la ciutat. En els propers dies també s’espera l’arribada a Tarragona d’una família iraquiana des de Turquia.

tracking