Diari Més

Salomó

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó, una temporada d'èxit

Les quatre representacions de la festa han exhaurit les entrades

Ball Parlat del Sant Crist de Salomó

Ball Parlat del Sant Crist de SalomóPilar Bisa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball Parlat de Sant Crist de Salomó, al Tarragonès, ha tancat aquest diumenge una temporada d'èxit en què s'han exhaurit les entrades en les quatre representacions programades al municipi. La festa tradicional, que va ser declarada d'interès nacional el 1999, se celebra cada any de manera continuada des del 1843 i té el relleu generacional assegurat. Segons ha explicat l'alcalde de Salomó, Antoni Virgili, l'espectacle«s'ha rejovenit»amb el relleu d'alguns personatges. «Això et dóna la idea que el Ball Parlat té corda i futur perquè ha captat l'interès del jovent», ha afirmat. Enguany, l'espectacle s'ha traslladat en una cinquena funció especial a la basílica del monestir de Montserrat. Per Virgili, això«ha donat projecció»a la festa.

La representació especial també ha permès que els organitzadors veiessin«altres possibilitats»del Ball Parlat, perquè per portar-la a Montserrat ha calgut fer adaptacions. En les representacions al poble s'han exhaurit les entrades en totes les funcions i pel municipi hi han passat prop de 600 espectadors. L'última representació ha acabat amb un dinar popular en què han participat tots els membres de l'associació i veïns de Salomó.

Virgili ha destacat que tot el poble, de poc més de 500 habitants, està bolcat en la festa. De fet, uns 120 ciutadans hi estan involucrats participant com a actors o col·laborant-hi. «Cap casa es queda al marge de l'esdeveniment», ha assegurat l'alcalde de Salomó, que ha assegurat que es posen a treballar en l'organització de la festa de l'any vinent«amb ganes renovades».

El Ball del Sant Crist posa en escena una llegenda local que va adoptar la fórmula teatral del ball parlat, una representació del qual estaria datada probablement a la primera meitat del segle XVIII. Primer, la dramatització es feia a l'aire lliure i des del 1972 a l'interior del temple, actual escenari.

tracking