Diari Més

Festes

Calafell reagrupa les festes majors del poble i la platja en una sola

A més, recuperarà la festa major d'estiu a Segur

Calafell fa un canvi radical a la seves Festes Majors

Calafell fa un canvi radical a la seves Festes MajorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Calafell prepara un canvi radical en el model de festes majors vigent en els darrers vint anys. En essència, s’agruparan les festes dels nuclis del Poble i de la Platja en una festa major de Calafell que es prolongarà entre les actuals dates; i hi haurà una festa major de Segur que traslladarà el gruix dels actes al voltant del 15 d’agost, tot i que mantindrà algunes de les celebracions més tradicionals a finals de setembre.

En el cas de la festa major de Calafell, la idea és que hi hagi actes indistintament tant a un nucli com a l’altre nuclis, si bé més «reforçats» en les dates tradicionals: Sant Pere (29 de juny), a la Platja, i la Santa Creu (16 de juliol), al Poble. Hi haurà un únic pregó inaugural, que enguany serà al nucli de la Platja, tot coincidint amb la inauguració del centre d’interpretació del mar a l’antiga confraria de pescadors. La cloenda serà al nucli del Poble, amb el correfoc i els versots dels Diables. El pregó podrà ser rotatori.

Com a colofó d’aquesta festa major de Calafell es recuperarà la festa del barri de Cal Bolavà, un dels més grans del nucli del Poble, i que s’havia perdut fa uns anys. Tot plegat donarà una programació festiva que s’acostarà a les tres setmanes, i a la qual s'integraran altres activitats culturals i festives previstes en aquestes dates.

Segurde Calafell tornarà a tenirfesta major d'estiu

De la seva banda, Segur de Calafell recupera la festa major d’estiu, que en els darrers anys havia quedat reduïda a una jornada simbòlica el 15 d’agost. S’hi integraran moltes activitats culturals que es programen a l’estiu en aquest nucli, com el Festival de Música del Baix Penedès, i n’hi haurà de noves, com ball cada dissabte durant tot l’agost.

Els epicentres de la renovada festa seran la plaça del Port i la plaça Mediterrani. Amb aquesta decisió, hi haurà activitats als barris situats entre la platja i la via del tren, i els que hi ha per sobre del ferrocarril. En un cas i en l’altre, en punts que no poden ser més cèntrics.

Al voltant del 29 de setembre, es mantindran algunes de les activitats de l’actual festa major de Sant Miquel, com l’ofici o l’ofrena floral. S’hi continuarà fent la Fira de Sant Miquel i s’afegiran activitats populars, com un sopar de germanor i un ball.

Els detalls finals i la programació concreta d’actes es donarà a conèixer en les properes setmanes.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que «aquests canvis s’han parlat i consensuat amb el veïnat, les entitats i altres elements implicats». Ferré afegeix que «som conscients que els canvis sempre costen al principi i per això el diàleg romandrà obert tot el temps que calgui per anar millorant la proposta i assolir que tothom es faci seva la festa».

L’alcalde també ha recordat que els canvis obeeixen a “la promesa electoral de revisar de dalt a baix totes les programacions culturals i festives, per tal de tenir una agenda d’activitats que respongués autènticament al concepte de Calafell Tot l’Any, tant per als residents com per als visitants”. I ha esmentat també que “són canvis entroncats amb l’objectiu final d’ajudar a superar els greuges històrics entre els nuclis del municipi i fer que canviïn aquelles coses que a Calafell mai no canviaven”.

tracking