Diari Més

Trànsit

Cada tres dies la província registra un accident amb un ciclista implicat

Un estudi realitzat per la Universitat de València i Ponle Freno-Axa mostra com el nombre de sinistres creix a tot l’Estat exponencialment entre 2008 i 2013

Cada tres dies la província registra un accident amb un ciclista implicat

Cada tres dies la província registra un accident amb un ciclista implicatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demarcació de Tarragona pateix un accident cada tres dies amb almenys un ciclista implicat, de mitjana. Aquesta xifra s’obté arran de l’estudi realitzat per la Universitat de València amb la col·laboració de l’entitat Ponle Freno-Axa, que ha analitzat aquesta tipologia de sinistres que es van originar entre el 2008 i el 2013. De fet, en aquest període, es van registrar 25.439 accidents, que van provocar 24.520 víctimes que eren ciclistes. Tarragona se situa com la novena demarcació en volum segons el nombre de víctimes.

Del total, fins a 686 persones van patir un accident quan circulaven en bicicleta a la província tarragonina. Fet que representa el 2,8% del total de víctimes d’accident amb bicicleta. Just el passat divendres, Catalunya registrava un nou accident quan un taxista va atropellar un ciclista a Girona. La víctima va explicar que el conductor el va envestir per darrere després de tenir una discussió.

Tarragona se situa per darrere de demarcacions com la de Barcelona (21,4%) i Madrid (12,3%), que ocupen les primeres posicions en el rànquing d’accidentalitat, però també de València (8,4%), Guipúscoa (4,1%) o les Illes Balears (4,0%). L’estudi mostra com la tendència a tot l’Estat espanyol ha coincidit a registrar un descens dels accidents amb cotxes i motocicletes, mentre que s’han disparat aquells en els que hi intervenen ciclistes. En aquests sis anys, fins a 303 persones van perdre la vida, mentre que 3.000 ciclistes van quedar ferits de gravetat a tot l’Estat.

El president del Club Ciclista Campclar, Diego Boss, destaca que «l’augment del nombre de sinistres respon, en part, al creixement també del nombre de ciclistes. Tot i això, també hem de tenir en compte que ni l’administració central ni l’autonòmica s’ha decidit a imposar mesures per prevenir els accidents i no deixar-nos tan desprotegits». En aquest sentit, subratlla que, en els últims anys, «més enllà del carril bici i les millores del Port de Tarragona, la resta de vies per a ciclistes no valen res. Tot són problemes i una mostra clara ha estat els obstacles de tirar endavant la Bicicletada Popular, per manca de finançament».

A la vegada, el portaveu del Grup per una Mobilitat Social i Ambientalment Justa a Tarragona, Carlos Alcalde, lamenta que «sovint, se’ns diu que som els ciclistes els que no respectem la normativa i som els causants dels accidents, però no és així. Es necessiten maneres perquè sigui més fàcil combinar l’ús de la bicicleta a ciutat i carretera». A més, destaca que «cada vegada veiem més casos, a nivell nacional, de ciclistes que han estat atropellats i els autors de l’accident no van dignar-se a socórrer la persona. En la majoria de casos, aquests no han rebut cap sanció».

En aquest sentit, Alcalde subratlla que la voluntat del col·lectiu no és apostar per ser més durs amb les sancions, sinó per «prevenir i conscienciar». A la vegada, recorda que la ciutat de Tarragona compta amb «una gran quantitat de carrers que es podrien adaptar i arranjar al carril bici, com Pere Martell, Prat de la Riba o l’Avinguda Vidal i Barraquer». Assegura també que «el Consell de Mobilitat creat des del consistori no està complint amb les promeses de dur a terme comissions per crear debat i millorar les nostres reivindicacions».

El perill a la carretera

Segons l’estudi, les zones urbanes han estat aquelles en les quals s’ha registrat el major nombre d’accidents amb ciclistes implicats (70,7%) i el nombre més elevat de víctimes ciclistes (67,4%). Per contra, respecte a la gravetat dels accidents, és a les carreteres on es registra el percentatge més elevat de morts, 78,3%, envers el 21,7% de la zona urbana. L’anàlisi també ha permès concloure que la franja entre les set i les onze del matí és la que acumula major nombre de víctimes mortals.

Cada tres dies la província registra un accident amb un ciclista implicat

Cada tres dies la província registra un accident amb un ciclista implicatACN

tracking