Diari Més

Medi Ambient

La Generalitat vol declarar el Parc Natural de Montsant zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn

La declaració afavoriria la dinamització econòmica dels municipis de la zona

La Generalitat vol declarar el Parc Natural de Montsant zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn

La Generalitat vol declarar el Parc Natural de Montsant zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturnDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol declarar el Parc Natural deMontsant com a la primera àrea«tranquil·la i de qualitat del cel nocturn»protegida de Catalunya. En aquesta línia, des de la seu del parc a la Morera de Montsant (Priorat), la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha presentat el projecte de caracterització de la qualitat acústica i lumínica als alcaldes i representants locals de la zona. La declaració, que afavoriria la dinamització econòmica de la zona, inclouria els municipis de la Morera de Montsant, Ulldemolins, Margalef, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset.

Mesuraments i estudis

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, després de tres anys de mesuraments de qualitat lumínica, els resultats evidencien que aquesta zona té una qualitat del cel molt bona, per damunt de la majoria d'altres parcs i espais naturals. També se n'han mesurat els sorolls, amb uns resultats considerats excel·lents, tant dins els nuclis habitats dels nou municipis del parc com a l'àrea que els envolta. Cap a finals d'any està previst realitzar una campanya de control de la qualitat de l'aire amb una unitat mòbil que quedarà instal·lada durant tot un mes a la Morera de Montsant.

La declaració suposaria garantir les mesures correctores sobre el soroll i mesures d'eficiència energètica en noves infraestructures. A més, mantindrien la qualitat ambiental necessària per a la conservació de la fauna nocturna i les espècies migradores, reduint la presència de plagues. El manteniment i millora de les condicions garantiria l'excepcionalitat per a l'observació astronòmica del cel, de manera similar a la que es dóna al Montsec.

tracking