Diari Més

Indústria

Basf avisa que la falta del tercer fil ferroviari a Tarragona perjudica inversions futures

El nou director general de la companyia a Espanya, Carles Navarro, ha presentat les dades econòmiques del 2015

Imatge en un pla mig del nou director general de Basf Espanya, Carles Navarro, i el fins ara vicepresident i conseller delegat de Basf Espanya, Erwin Rauhe, en una roda de premsa celebrada l'11 de maig del 2016

Carles Navarro, Erwin Rauhe, BasfACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La multinacional Basf considera que l'absència del denominat tercer fil a Tarragona, és a dir, d'un rail que permeti transportar mercaderies en ample de via internacional, «perjudica les opcions»de la seva planta a Tarragona, la més gran del sud d'Europa, per «optar a inversions de producció de gran volum».

Així ho ha denunciat el nou director general de Basf Española, Carles Navarro, en una trobada amb periodistes que ha servit per escenificar el relleu al capdavant d'aquesta companyia química a Espanya, comandada fins ara per Erwin Rauhe.Navarro ha titllat de «decebedor»que el Govern no hagi impulsat encara el projecte, i ha assegurat que intentarà que el pròxim Executiu sorgit de les eleccions«el dugui a terme».

I és que Basf està a l'espera que el Govern faci arribar l'ample de via internacional a Tarragona per construir després una estació intermodal que li permetrà transportar la seva producció per tren a la resta d'Europa.Rauhe, que es manté com a vicepresident del consell d'administració de Basf Española, ha assegurat que la falta del tercer fil és una de les «assignatures pendents»de la seva gestió a Espanya i ha dit estar«sorprès»perquè les autoritats espanyoles no hagin«entès el valor estratègic de la inversió».

«Un tren de mercaderies no posa un vot a l'urna», ha argumentat Rauhe, per intentar explicar-se la demora d'aquest projecte, abans de ressaltar que es tracta d'un projecte estratègic per a les empreses químiques i de recordar que Basf no farà inversions a la seva terminal intermodal fins que hi hagi«certesa»sobre aquest tercer carril.

Això no obstant, Navarro ha matisat que no totes les inversions que pugui rebre el complex industrial de Basf a Tarragona depenen de la connexió ferroviària en ample internacional, ja que les produccions molt especialitzades no la necessiten.En qualsevol cas, sí que ha deixat clar que la demora en aquest projecte«resta oportunitats»de futur a la planta de Tarragona, la competitivitat de la qual ha destacat.

No és la primera vegada que Basf es queixa de la tardança a executar aquest tercer carril, necessari per donar sortida per tren a la producció del complex industrial de Tarragona.

En principi, Basf té previst que l'estació intermodal de mercaderies que s'ubicarà al complex de Basf a Tarragona estigui llesta el 2017.

Aquest projecte requereix una inversió de 30 milions d'euros, aportats per sis companyies: la pròpia Basf, que aporta la part més important, Contank, Hoyer Espanya, Schmidt Holding Gmbh, Tradilo Inversions i Kombiverkehr.El projecte bàsic preveu disposar de tres vies de 520 metres de longitud, capacitat de vuit trens al dia i de moure 120.000 contenidors a l'any, i estarà obert 24 hores al dia a tot el sector industrial del territori.

Resultats econòmics i inversions

Basf Espanya, la divisió a la península Ibèrica del grup Basf, va facturar 1.153 milions d’euros el 2015, cosa que suposa el 3,4% menys que l’any anterior, per l’impacte de la caiguda del preu de les matèries primeres. El nou director general de Basf Espanya, Carles Navarro, ha explicat que tot i aquesta lleugera caiguda de la facturació s’ha registrat un increment dels volums venuts.

Carles Navarro ha confirmat que el calendari de la inversió de 21 milions d’euros en la construcció de la cinquena línia de producció en la planta de formulació de fungicides a Tarragona manté el seu calendari previst i es posarà en marxa el desembre d’aquest any, cosa que permetrà un increment de la producció del 25% d’aquesta divisió i la creació de 30 nous llocs de treball de qualitat. El nou director general també ha recordat que les vendes dels negocis de recobriments industrials a AzkoNobel i la de catalitzadors per a poliolefines a WR Grace & Co s’estan tancant dins del calendari previst i permetrà que Basf Espanya pugui centrar la seva activitat en la divisió de negocis estratègics més rendibles del grup.

Les dades de facturació de Basf Espanya que ha facilitat la companyia fa referència únicament a les vendes que es registren a clients dins de l’estat espanyol i Portugal i no a les exportacions que realitzen les empreses del grup de la Península Ibèrica. Com és habitual, Basf no ha informat d’aquest volum de vendes a l’estranger de les empreses de Basf a Espanya i Portugal, tot i que ha reconegut que la facturació si es tingués en compte les exportacions, que suposen de mitjana el 70% de la producció, seria molt més elevada.

En relació amb el ritme d’inversions, Carles Navarro ha informat que per aquest any i per els pròxims es mantindria en els ritmes dels últims anys a l’entorn dels 40 milions d’euros anuals.

tracking