Diari Més

Indústria

Ercros invertirà 23,8 MEUR a Vila-seca però manté els acomiadaments

La inversió permetrà adaptar-se a la nova normativa europea sobre la producció de clor

Ercros invertirà 23,8 MEUR a Vila-seca però manté els acomiadaments

Ercros invertirà 23,8 MEUR a Vila-seca però manté els acomiadamentsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ercros ha anunciat que invertirà un total de 23,8 milions d'euros entre enguany i el 2017 en les dues plantes que té a Vila-seca per tal d'adaptar-les a la nova normativa europa que no permet la tecnologia de mercuri en la fabricació de clor. Malgrat aquesta mesura, l'empresa manté els acomiadaments que va anunciar el passat mes de gener, i que afectaran entre 150 i 200 treballadors de la planta vilasecana i de la de Flix.

Les inversions anunciades s'emmarquen dins del Pla d'Adaptació al Canvi Tecnològic (Pla Act) que també inclou accions en altres factories que té Ercros té a l'Estat i que sumen una inversió total de 53,7 milions d'euros. El Pla Act ha estat una tercera via, que l'empresa ha emprès després de descartar la reconversió total de la tecnologia de mercuri i el cessament de la fabricació d'aquest producte.

Reconversió de Vila-seca I

La planta de Vila-seca I rebrà una inversió de 20 milions d'euros, que permetran adaptar tota la producció de clor a la tecnologia de membrana. Actualment, la planta produeix 190.000 tones anuals de clor. D'aquestes, 135.000 –el 70%– les fabrica a partir de la tecnologia de mercuri. A partir de l'11 de desembre de 2017, però aquest mètode ja no es podrà emprar, a causa de l'entrada en vigor d'una normativa europea que ho prohibeix. Així doncs, tota la producció de clor s'haurà de realitzar mitjançant la tecnologia de membrana.

A hores d'ara, Ercros ja fabrica 55.000 tones anuals de clor a Vila-seca. Amb la inversió dels 20 milions, la companyia vol ampliar en 30.000 tones per any més la seva producció de clor mitjançant membrana, cosa que els permetrà assolir un volum de producció final de clor de 85.000 tones anuals.

L'ERO continua endavant

Tot i que l'empresa ha fet un pas per ampliar la seva producció de clor a través d'aquest mètode alternatiu al clor, els acomiadaments que Ercros va fer públics a mitjans de gener d'aquest 2016 continuen endavant. I és que, segons expliquen fonts de la companyia, la diferència de 105.000 tones anuals entre la producció que es fa en l'actualitati la que s'acabarà fent un cop acabada la renovació de la planta obliga a tirar endavant amb l'ERO. A més a més, cal tenir en compte que l'expedient de regulació afectarà també la planta de Flix, que no rep cap inversió dins del Pla Act.

Després de les actuacions previstes en el Pla Act, s'haurà reduït la capacitat de producció de clor en un 56%, si bé tota la capacitat serà amb tecnologia de membrana. El canvi de tecnologia comportarà així mateix un significatiu estalvi en el consum d'electricitat. Des de l'empresa, asseguren que amb aquesta mesura, Ercros tindrà un volum de negoci més petit, però serà més solvent.

Altres inversions a Vila-seca

A banda de la reconversió a tecnologia de membrana, la inversió de 20 milions que es farà a la planta de Vila-seca I també implicarà la instal·lació d'una nova unitat de producció de sosa, una millora de la fiabilitat elèctrica de les instal·lacions i un augment de la capacitat de producció d'hipoclorit sòdic i d'àcid clorhídric.

Pel que fa a Vila-seca II, els 3,8 milions d'euros que contempla el Pla Act es destinaran a la substitució d'un reactor de la planta de producció de PVC. L'objectiu d'aquesta acció és acabar el projecte de polimerització, que va quedar paralitzat el 2008 a causa de la crisi.

tracking