Diari Més

Sanitat

Prop de 350 malalts reben atenció psicosocial al final de les seves vides a la demarcació

La majoria de malalts assistits són persones amb càncer terminal

Prop de 350 malalts reben atenció psicosocial al final de les seves vides a la demarcació

Prop de 350 malalts reben atenció psicosocial al final de les seves vides a la demarcaciólacaixa.es

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels moments més durs a la vida és quan arriba el final d'un ésser estimat causat per una malaltia greu. Sempre serà difícil d'afrontar, tant pel mateixmalalt com pels seus familiars i amics,però amb assistència psicosociales pot ajudar a quèel moment sigui més suportable. Aquesta és la tasca que des de fa set anysrealitza el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, de l'Obra Social La Caixa.

A Tarragona el programava arribar-hi el passat 2015 de la mà de la Fundació Vilaniu, de Valls. Des de llavors, els Equips d'Assistència Psicosocial ja han atès a 349 pacients i 612 familiars. La gran majoria d'aquests malalts, un 98%, es troben en situació de patologia oncològica terminal, i també tenen algun tipus de creença espiritual. Aquests darrers són, concretament, un 70% dels atesos.Els centres hospitalaris de la demarcació que acullen aquests serveis són el Pius Hospital de Valls, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Sociosanitari Francolí, també de Tarragona. També hi ha tres equips de suport domiciliari, elPADES Alt Camp-Conca de Barberà, el PADES Tarragona i el PADES Tarragonès.

Amb aquesta iniciativa, l'entitat Vilaniu impulsa una atenció integral que té en compte tant el suport emocional i social, espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament a càrrec de voluntaris.

A la resta de l'estat

L'Obra Social la Caixaha fet créixer el seu Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades amb la intenció d’atendre un nombre més alt de persones que es troben al final de la seva vida i els seus familiars. Avui s’implementa a 109 hospitals a tot Espanya, a través de 42 equips d’atenció psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris. Des que es va posar en marxa el 2009, el programa ha atès 90.000 pacients i 131.000 familiars a tot l’Estat espanyol, amb una acollida i una valoració molt bones per part de pacients, familiars i comunitat mèdica.

tracking