Diari Més

Universitat Rovira i Virgili

La URV participa d'un projecte per detectar el plagi en tesis i treballs

Formarà part comú amb diverses universitats que permetrà detectar qualsevol apropiació

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-Ranking

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-RankingAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plagi en tesis doctorals i treballs de final de grau o de màster serà encara més difícil gràcies al projecte del que participa la URV i que és una iniciativa del consorci de serveis universitaris de Catalunya. Segons explica Josep Maria Ricart, vicerector de Política Científica i de Recerca, es tractarà d’un aplicatiu informatic que compara el treball presentat amb tots aquells que hi ha a la seva base de dades. En tractar-se d’un projecte comú entre universitats, aquesta base de dades podrà ser molt més àmplia i exhaustiva que si es tractés d’una sola universitat.

Gràcies a aquest sistema, es podrà comprovar que no s’ha comès plagi en cap dels paràgrafs dels treballs. «Normalment no hi ha plagis en les tesis, perquè el jurat que els avalua són experts en el tema, així que detectarien ràpidament qualsevol element dubtós. En treballs de final de grau o de máster no hem detectat cap plagi, però és molt més difícil veure-ho», diu Ricart, qui, en més d’una ocasió, ha format part de tribunals d’avaluació de tesis. A més, afegeix que «amb el buscador de Google mateix, cada cop és més senzill detectar plagis en qualsevol article o treball».

El projecte es podria iniciar d’aquí aproximadament sis mesos i les universitats podran aportar el que considerin per poder utilitzar aquest servei.

El preu del plagi

Cada universitat pot valorar que considera plagi i que no. La URV va definir el seu propi concepte de plagi en un acord del Consell de Govern de 28 d’abril de 2011, durant el qual també va aprovar la Normativa sobre prevenció i tractament de les situacions de plagi.

Així doncs, i segons el reglament intern, el plagi d’una obra en la seva totalitat o en una part significativa o no citar suficientment les fonts d’informació s’estableix com a falta greu per manca de probitat. En aquesta mateixa categoria i, per tant, al mateix nivell que el plagi, hi ha la venda d’estupefaents i psicotròpics dins de la universitat, estar en possessió d’armes o mentir per tal de tenir una beca econòmica.

Tot i que es considera una falta greu, no hi ha un document que estableixi quina és exactement la penalització per plagi, ja que depen del tipus de treball. Per exemple, l’apropiació de l’autoria en un treball d’una assignatura, no tindria una penalització tant severa com la tindria el plagi d’una part d’una tesi doctoral. Per aquest motiu, cada un dels casos es pot analitzar de forma individual.

tracking