Diari Més

Serveis

El treballadors d'Adif faran vaga els divendres alterns fins a l'agost

Denuncien que la manca de personal està afectant el servei i que l’empresa ferroviaria està externalitzant algunes de les seves tasques

El treballadors d'Adif faran vaga els divendres alterns fins a l'agost

El treballadors d'Adif faran vaga els divendres alterns fins a l'agostCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors d’Adif de la província de Tarragona han convocat una vaga des d’aquest divendres fins l’agost. Faran vaga durant quatre hores al matí i quatre hores a la tarda els divendres alterns. Són 300 treballadors els que estan convocats a vaga, de les quatre arees de treball: la venda de bitllets a taquilla, la regulació del trànsit de trens, els serveis logístics i el manteniment de les infraestructures, com les vies o els passos a nivell.

El principal motiu de la vaga és l’escassetat de personal «a tota la província de Tarragona, però també a la resta d’Espanya. No és un problema territorial, però hem decidit començar la vaga aquí», explica el president del Comité d’Empresa d’Adif de Tarragona, Héctor Sebastià. El sindicalista explica que cada cop estan vivint més processos d’externalització de les activitats pròpies de l’empresa, «com el manteniment de les infraestructures. Per exemple, a l’empresa que està construïnt la variant de Vandellós i Vila-seca, que li cediran el manteniment durant vint anys», denuncia Héctor Sebastià. El problema, segons el Comité d’Empresa, no és només la manca de personal, sinó que el personal es va reduint. «Estan subtituint els treballadors per una màquina. Cada cop hi ha més taquilles als centres de treball que estan tancant», explica el sindicalista d’UGT. Tot i així, el que ha desencadenat la convocatòria de vaga ha estat l’oferta pública d’ocupació per a 265 persones, de les quals només quatre estaran destinades a Tarragona. «A més, quan s’obre una convocatòria d’aquestes, tenen pactat generar una oportunitat de mobilitat geogràfica. Així, ens arribaran quatre persones noves, però ens en marxaran més», denuncia Sebastià.

Finalment, el Comité, format per representants sindicals d’UGT, CCOO i CGT, denuncia que, la manca de personal d’infraestructures està afectant a les instal·lacions. Héctor Sebastià avisa que «està havent-hi descarrilaments de trens amb materies perilloses perquè no es poden mantenir les vies. L’estació de Tarragona Classificació, amb els trens que venen del Port, està en un estat lamentable, i no hi ha pressupost ni per les peces de recanvi que fan falta». A més, diu el sindicalista, la manca de manteniment a els infraestructures afecta el servei així, el que es tradueix en retards en els trens.

Dret a vaga

«Divendres vam fer una reunió amb l’empresa i, més que una negociació, va ser una imposició», explica Sebastia. I és que Adif els ha exigit uns serveis mínims de fins el 80% de personal operatiu. Així, dels 300 treballadors d’Adif que tenen el dret d’acollir-se a la vaga, només ho podrien fer 60. Els sindicats consideren que aquest percentatge és «abusiu» però, d’altra banda, si l’empresa es nega a negociar-lo, els treballadors l’hauran d’acatar. «Estem a l’espera de la resolució del Ministeri de Foment, però no creiem que canviï res», explica Sebastià, que afegeix que, en aquest cas, hauran de denunciar la situació. El divendres al matí, primer dia de la vaga, els treballadors es concentraran davant l’estació de trens per tal de donar visibilitat a les seves demandes i intentar guanyar el suport de la ciutadania.

tracking