Diari Més

Calafell

Calafell replantejarà el projecte del Museu Casa Carlos Barral

La propera obertura serà al mes de juny i pretén augmentar el nombre actual de visitants

Calafell replantejarà el projecte del Museu Casa Carlos Barral

Calafell replantejarà el projecte del Museu Casa Carlos Barral

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Calafell replantejarà el projecte cultural del Museu Casa Carlos Barral, per centrar-lo en l’escriptor i editor i en la seva obra. La propera obertura, al mes de juny, del centre d’interpretació del mar a l’antiga confraria de pescadors, crearà una duplicitat de continguts sobre el Calafell mariner i pescador que el govern municipal vol aprofitar per fer de la Casa Barral un referent literari internacional.

L’alcalde, Ramon Ferré, ja ha convocat diferents experts en el patrimoni històric local i en la figura de Barral per una primera reunió per encarar el nou projecte. Una reunió a la qual també es convidarà els familiars de l’editor, traspassat el 1989 i la casa del qual a Calafell va convertir-se en museu fa una dècada i escaig.

«Una part de la Casa Barral es va concebre, en el seu dia, per explicar el passat mariner de Calafell, que tan vinculat estava amb les vivències de Carlos Barral. Però el nou equipament de la confraria de pescadors cobrirà aquesta faceta àmpliament. És el moment, doncs, de plantejar una nova museïtzació que se centri en la seva obra literària i en la seva aportació en el ‘descobriment’ de la generació d’escriptors en llengua espanyola més important de la segona meitat del segle XX fins avui», explica Ferré.

Un objectiu subisidari d’aquest replantejament és intentar augmentar el nombre de visitants de l’actual Museu Casa Barral, que ofereix unes xifres minses, amb una acusada tendència a la baixa en els darrers anys: dels 2.903 de l’any 2011 als 1.946 de l’any passat.

Mentre es discuteix i s’elabora aquesta nova museïtzació, l’Ajuntament té sobre la taula dues propostes per mantenir l’activitat de l’actual museu. Una, és deixar-lo obert amb el calendari i els horaris actuals. L’altra, deixar en suspens aquests horaris i oferir només visites concertades a demanda. Cal tenir en compte que ja actualment, als mesos d’hivern la Casa Barral únicament s’obre de manera ordinària en cap de setmana i que la resta de dies només està disponible en visites sol·licitades. En el cas d’adoptar la primera possibilitat, l’Ajuntament haurà de proveir el personal necessari de dins de l’actual plantilla municipal, ja que la normativa vigent no permet noves contractacions i, en principi, el que atén la Casa Barral es traslladarà a la confraria.

Segons l’alcalde, «no es pot parlar pròpiament de ‘tancament’, ja que, en el pitjor dels casos, la casa podria continuar visitant-se. Però la mesura seria sempre temporal». En tot cas, Ferré ha afegit que «estic convençut que trobarem la millor fórmula per mantenir oberts tots els monuments i equipaments culturals de Calafell, tant els tres que ja hi havia actualment, com el quart que inaugurarem al juny».

tracking