Diari Més

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància i el sexe

El programa ‘Salut Jove als Instituts de Vila-seca’ és un treball de prevenció de la salut a través dels aspectes socials, relacionals i emocionals

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexeCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són les 10 del matí del dimecres 27 d’abril. Un dels grups de 1r de Bat de l’Institut Vila-seca té hora de tutoria. Però avui, el tutor, ha estat convidat a sortir de classe. A l’aula, s’hi han quedat els alumnes, un grup de nois i noies, i dos monitors de la Fundació EnXarxa, la Míriam i el Sergio.

Les taules s’arraconen, i els joves s’asseuen formant un semicercle, encarats a la pissarra que és buida. El Sergio escriu la paraula ‘Sexe’, i demana als joves que li diguin altres paraules que se’ls acudeixin relacionades amb aquest concepte. En qüestió de minuts la pissarra es va omplint amb termes relacionats amb la salut (SIDA, higiene, menstruació), els sentiments (amor, confiança, atracció), les pràctiques sexuals (sado, masturbació), i conceptes com violació o virginitat. Aviat les paraules conformen un núvol de conceptes que s’interrelacionen entre ells. El monitor enllaça la virginitat amb la confiança, l’atracció, els sentiments i l’amor.

En un clima distès, el Sergio i la Míriam els fan preguntes directes i obertes: «Creieu que l’homosexualitat és un tema tabú? Penseu que la masturbació és un acte natural?» Qüestions que els joves responen, amb més o menys timidesa, i serveixen per obrir portes de diàleg entre ells, posant de relleu, per exemple, la visió masculina i femenina d’aquests i altres aspectes de la vida adolescent.

Durant la xerrada els monitors d’EnXarxa ofereixen també informació sobre sexualitat, però ho fan sense donar grans lliçons, sabent que els nois que els estan escoltant estan molt ben informats. Així, els expliquen per exemple que avui dia no cal anar al metge per aconseguir la ‘pastilla del dia després’, o que el DIU és un anticonceptiu que només el pot col·locar un metge.

Durant la conversa els monitors també expliquen experiències pròpies, respostes que s’han trobat en altres xerrades i demanen als nois que es posin al lloc dels pares, que sovint no saben com afrontar el tema de la sexualitat per por a que sigui ‘massa d’hora’ o que als seus fills els faci sentir malament.

Al cap de gairebé una hora, donen per acabada la trobada. La pissarra queda plena de paraules, com un testimoni mut de tots els conceptes que s’han treballat en aquella estona.

Així finalitza una altra de les sessions del programa ‘Salut Jove als instituts de Vila-seca’, una iniciativa de l’Ajuntament de Vila-seca que es du a terme a través de l’Àrea de Joventut amb la col·laboració de l’Àrea Bàsica de Salut, i que realitza la Fundació EnXarxa.

Per Francisco Javier Almazán, regidor de Joventut i Esport, l’objectiu principal del programa és que «els joves siguin coneixedors dels temes que els afecten directament, i tinguin capacitat de resoldre els conflictes, i per a això, la informació és molt important».

Les sessions es duen a terme als dos instituts locals, l’INS Vila-seca i el Ramon Barbat i Miracle, i estan adreçades a estudiants de 1r a 3r de la ESO, Aula Oberta, 1r de Bat, cicles formatius i PQPI (Programes de qualificació professional inicial).

El disseny de les xerrades s’ha fet tenint en compte cada franja d’edat i les necessitats concretes dels joves en cadascuna de les etapes de la seva vida a l’institut. Així, els nois i noies de primer d’ESO estan treballant l’autoestima i el sentiment de pertinença. Els de 2n, conversen sobre la tolerància, els de 3r i l’Aula Oberta, sobre l’àmbit relacional i la comunicació, i els més grans sobre el consum de tòxics i sexualitat.

Això no obstant, l’eix transversal de tot el treball és un de sol: l’autoestima. Xus Sesé, representant de la Fundació EnXarxa, apunta que han escollit aquest aspecte perquè és fonamental en el desenvolupament dels joves: «durant l’adolescència s’està construint la personalitat, és important sentir-se bé per prendre decisions correctes, estar a gust amb els companys, i tenir capacitat per a resoldre els conflictes. I d’alguna manera, tot això acaba influint en la salut i el benestar personal».

Aquesta és precisament la clau del programa que es du a terme als instituts: és un treball de prevenció de la salut que es basa en els aspectes socials, relacionals i emocionals de la persona. Així ho corrobora Sesé: «no són xerrades sobre sexualitat, noves tecnologies o els efectes de les drogues. Són tallers on construim la informació entre tots, cadascú aporta la seva informació, i els dinamitzadors agafen totes aquestes aportacions i van construint un discurs en positiu, donant la visió i la formació que volem, però sempre a partir de les aportacions i les dinàmiques que sorgeixen dels joves». És per això que el primer que fan els dinamitzadors en presentar-se és avisar que allò no serà una xerrada. I aquest format, amb dues persones, una noia i un noi que conversen amb els joves des d’un mateix nivell, és una de les claus de l’èxit del programa. «En pic els nois coneixen la dinàmica i la manera de treballar estan molt receptius, i quan fem les valoracions ens diuen que hauríem d’anar-hi més», apunta el representant d’EnXarxa.

Una altra de les claus de la bona marxa de l’activitat és que està sotmesa a avaluacions de forma periòdica, i que els seus continguts evolucionen al mateix ritme que els joves. A més, està dissenyada de manera que és un ‘crescendo’ a mesura que els nois i noies fan anys: primer s’assenten les bases de l’autoestima i després es treballen aspectes de les relacions socials i personals que tenen el seu fonament en aquest primer concepte.

El colofó del programa és l’acte de cloenda que es realitza al final de cada curs, on s’entrega als alumnes participants i als professors dels centres un recull gràfic de les conclusions dels tallers realitzats durant el curs.

Aquesta és la 8a edició del programa ‘Salut Jove als Instituts de Vila-seca’, i de cara al final de curs, aquest any els nois i noies estan preparant una revista amb tots els continguts treballats a l’aula.

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexeCristina Aguilar

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

Els joves parlen clar sobre l'autoestima, la tolerància, les relacions i el sexe

tracking