Diari Més

Laboral

Els treballadors tarragonins declaren menys malalties professionals de les que haurien

Segons un informe de salut laboral per CCOO, s'han declarat 289 malalties d'aquest tipus quan se n'haurien d'haver reclamat 1.390

Els treballadors tarragonins declaren menys malalties professionals de les que haurien

Els treballadors tarragonins declaren menys malalties professionals de les que haurienACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és la demarcació on el 2015 hi ha hagut un increment més alt de declaració de malalties professionals respecte al 2014 però malgrat això, continua sent el territori on hi ha més infradeclaració en aquest àmbit. Segons un informe de salut laboral de Comissions Obreres, a Tarragona s'han declarat 289 malalties professionals i s'estima que se n'haurien d'haver reclamat 1390. Això és un índex del 79,21%, que segueixen Barcelona (76,32), Lleida (72,86) i Girona (71,91).La secretària de Salut Laboral de CCOO a Tarragona, Montse Sanahuja, ha atribuït la infradeclaració a la precarietat laboral, que fa que els treballadors temin ser acomiadats, i a la falta de prevenció.

Augment dels accidents laborals

Pel que fa als accidents laborals, a la demarcació han augmentat un 9,4% respecte al 2014, tot i que la mortalitat i els accidents greus han disminuït. Se n'han declarat 7916 durant el 2015, amb major incidència en el sector dels serveis i la construcció. Amb tot, la gravetat i mortalitat ha disminuït.

La sinistralitat laboral continua estant més present en els homes mentre que la malaltia professional «és femenina», segons ha explicat Sanahuja. Tot plegat, pel tipus de feina feta que pot afavorir«una caiguda d'alçada»en el cas de la feina que solen fer els homes o «una tensió muscular en una part del cos a conseqüència de reiterats moviments que es manifesta en anys», més present en les dones, segons la secretària de Salut Laboral.

Prevenció i formació

Segons el sindicat, una part d'aquestes dues qüestions millorarien si hi hagués més prevenció i formació dels treballadors. De l'estudi se'n desprèn que un quart d'empreses de Catalunya no tenen una modalitat preventiva contractada i això fa que, en cas que hi hagi un sinistre, l'accident pugui tornar a passar perquè no s'ha fet suficient per prevenir.

Des de CCOO també recorden que si no es declara un accident o una malaltia, la conseqüència pel treballador és que el primer dia de baixa cobrarà la totalitat del seu sou però a partir del segon dia passarà a cobrar un 70%. D'altra banda, apunten que el cost «social i col·lectiu»també és alt.

Crear la figura d'un delegatterritorial de prevenció

Les dades d'infradeclaració a Catalunya són especialment significatives si es comparen amb dades d'altres comunitats autònomes, com Navarra, on no hi ha infradeclaració, o el País Basc, on és molt baixa. Per millorar les xifres, Sanahuja ha insistit que cal un «pacte català»on intervinguin tots els agents socials i econòmics per resoldre el que consideren una «xacra social», també pel que fa a costos derivats que paga el conjunt de la societat.

En aquesta línia, caldria«aplicar més prevenció»i «instar l'autoritat i inspecció de treball i sanitària que actuï en les seves competències per assegurar el compliment de la normativa». També ajudaria, segons el sindicat, la creació d'un delegat territorial de prevenció perquè està constatat que «allà on hi ha delegats de prevenció hi ha més salut dins l'empresa». «Treballar no pot ser un risc pels treballadors», ha reclamat Sanahuja en el dia de la Salut Laboral.

tracking