Diari Més

Medi ambient

Agricultura inicia treballs de prevenció d'incendis del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell

S’actuarà sobre 66 hectàrees amb una inversió de 167.000 euros

Agricultura inicia treballs de prevenció d'incendis del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell

Agricultura inicia treballs de prevenció d'incendis del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-PradellCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha iniciat els treballs d’adequació d’àrees estratègiques de prevenció d’incendis al perímetre de protecció prioritària (PPP) del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell. Concretament, es preveu actuar a les regions d’incendi dels sectors Calàs-Taules-Malelles-Mas d’en Cosme, als termes municipals de Capçanes i Marçà (Priorat), i del sector del Coll de Fatxes, al terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Aquests treballs s’estan realitzant amb la col·laboració dels propietaris dels terrenys i de les agrupacions de defensa forestal (ADF), i amb el suport dels ajuntaments. Amb una superfície treballada de 66 hectàrees, els treballs duraran entre quatre i cinc mesos, amb un pressupost d’uns 167.000 euros.

Les actuacions, que van quedar planificades al Pla de prevenció d’incendis forestals del PPP, consisteixen a grans trets en l’execució de treballs de silvicultura preventiva. L’objectiu és reduir el potencial d’un incendi forestal i que serveixin com a infraestructura de suport de maniobres d’extinció dels mitjans d’extinció.

Per una part, aquests treballs redueixen la cobertura i l’alçada del combustible de superfície per a reduir la longitud de flama i limitar la intensitat del foc potencial de superfície. Es tracta també de reduir o eliminar el combustible d’escala per minvar la probabilitat de desenvolupament del foc en sentit vertical. I finalment, l’aclarida baixa de l’estrat arbori per minimitzar la probabilitat de transmissió del foc entre capçades fins a assolir estructures de massa forestal menys vulnerables als efectes del foc.

Aquests treballs ofereixen oportunitats als mitjans d’extinció de treballar i organitzar un atac al foc amb seguretat, efectivitat i inclòs dins la seva capacitat d’extinció. Calculada la reducció de la potencialitat d’un foc que s’iniciï a la zona, aquesta s’estima en unes 10.000 hectàrees. És a dir, la potencialitat d’un foc amb inici a les proximitats de les infraestructures estratègiques que s’estan adequant a les regions d’incendi del Priorat, i amb la hipòtesi de lliure propagació, pot arribar a cremar una superfície potencial de 10.000 hectàrees.

Treballs per preservar espais de Xarxa natura

La superfície total d’actuació és de 65,8 hectàrees distribuïdes en tres àrees estratègiques: la del sector de Calàs-Taules i Mas d’en Cosme, de 14,4 hectàrees, la del sector de Malelles, de 14,0 ha, i la del sector del Coll de Fatxes de 37,4 ha. El dimensionament i delimitació de les superfícies d’actuació s’han dissenyat per al foc de mestral, que és el que té més probabilitat d’ocurrència en aquests sectors, tot i que també són funcionals per a incendis topogràfics de marinada al sector del Coll de Fatxes.

Cal tenir en compte, a més, que gran part d’aquest massís forestal es troba inclòs dins dels espais d’interès natural de la Serra de Llaberia i de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs; i inclòs també dins els espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 tant en qualitat de zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) com en qualitat de zones d’especial conservació (ZEC).

Agricultura inicia treballs de prevenció d'incendis del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell

Agricultura inicia treballs de prevenció d'incendis del massís forestal de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-PradellCedida

tracking