Diari Més

Judicial

El Suprem desestima el recurs de l'atracador de Cambrils i haurà d'ingressar a presó

L’Audiència de Tarragona el va condemnar a 21 anys i mig de presó, però el mantenia en llibertat provisional

El Suprem desestima el recurs de l'atracador de Cambrils i haurà d'ingressar a presó

El Suprem desestima el recurs de l'atracador de Cambrils i haurà d'ingressar a presóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’home condemnat per l’atracament mortal en una sucursal bancària de Cambrils l’any 2010, Manuel Amancio Álvarez, haurà d’ingressar a presó. Després d’un procediment amb jurat popular, l’Audiència de Tarragona el va condemnar el juliol del 2015 a 21 anys i mig de presó pels delictes d’assassinat -per la mort de la caixera de la Ràpita Estela Calduch-, robatori amb intimidació i tinença il·lícita d’armes. Tot i això, el tribunal va acordar deixar-lo en llibertat provisional a l’espera que el Tribunal Suprem (TS) resolgués els recursos de cassació presentats per la defensa i pel ministeri fiscal. Finalment, el passat 14 d’abril la Sala Segona del Penal del TS va desestimar els recursos de les parts i va ratificar la condemna imposada per l’Audiència de Tarragona.

Segons recull la sentència del TS a què ha tingut accés l’ACN, la defensa va recórrer la decisió de l’Audiència de Tarragona adduint que s’havia vulnerat el dret fonamental a un procés amb totes les garanties i a un jutge imparcial; el dret fonamental a la presumpció d’innocència i a un procés amb totes les garanties, i que s’havia produït un error en la valoració de la prova documental.

Els magistrats han desestimat tots els supòsits argumentats per la defensa. En una sentència de 61 pàgines, consideren que no es pot concloure que el magistrat president hagués perdut la seva imparcialitat ni es detecta«una actuació desviada de l’adequada funció de direcció del debat» ni «un alineament de cap tipus amb la posició de les acusacions».

La sala considera també que la gravació de les càmeres de seguretat, la principal prova dels fets, és «apta per destruir la presumpció d’innocència» de l’acusat i que la identificació d’aquesta persona «resulta viable» a través de les imatges. A més, els magistrats contradiuen la defensa i reafirmen que concorre l’agreujant de traïdoria.

Pel que fa al recurs de la fiscalia, en què sol·licitava que s’apliqués l’agreujant de disfressa, el TS també el desestima. La sala esgrimeix que, malgrat que l’acusat va utilitzar una perruca, una barba retallada i un bigoti postissos, «deixaven al descobert la pràctica totalitat dels trets facials de l’inculpat».

Un dels cinc magistrats, però, ha emès un vot particular en què discrepa de la resta pel que fa a una eventual nul·litat de les actuacions per falta de competència objectiva de l’Audiència de Tarragona.

‘El Bravo’ haurà d’ingressar finalment a

presó

Manuel Amancio Álvarez va ser condemnat el 27 de juliol de 2015 a la pena de 18 anys de presó per assassinat de la caixera Estela Calduch; a la pena de dos anys de presó per la comissió d'un delicte de robatori amb intimidació i ús d'arma en grau de temptativa, i a la pena d'un any i mig de presó per tinença il·lícita d'armes. També li va imposar una indemnització de 800.000 euros per als pares i les dues germanes d’Estela Calduch, i una compensació per a les dues treballadores del banc que van presenciar els fets.

El 4 de setembre de l’any passat es va celebrar, en presència de l'acusat, la compareixença de les parts sobre la possible presó provisional, a l’espera que la sentència fos ferma. El tribunal va acordar mantenir-lo en llibertat i va valorar que, durant més de dos anys, Álvarez havia comparegut diàriament a firmar davant la Guàrdia Civil i havia assistit a totes les sessions de l'acte del judici. Finalment, però, la sentència del Suprem motiva el seu ingrés a presó.

El condemnat ja va estar empresonat durant dos anys, des d'abril de 2011 a l'abril de 2013. La lentitud de la instrucció per part dels jutjats de Reus va permetre a l'aleshores acusat poder aconseguir la llibertat provisional a l'espera de la celebració del judici, que no va arrencar fins a finals de maig del 2015 a l'Audiència de Tarragona.

D'altra banda, el 21 de juliol de l’any passat va ser detingut en una operació conjunta entre l'Ertzaintza, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia espanyola, l'altre home que, presumptament, acompanya Manuel Amancio Álvarez en l'atracament de l'octubre de 2010 a Cambrils. El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus va ordenar presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'individu, de 38 anys, imputat pels delictes d'assassinat i robatori amb intimidació i ús d'arma de foc en grau de temptativa.

tracking