Diari Més

Salut

Salut atribueix el brot de gastroenteritis per aigua a una «contaminació fecal humana»

A Tarragona hi ha hagut 154 afectats de 47 empreses ​L'Agència de Salut Pública dóna per acabat el brot, després que no s'hagin detectat nous casos des del dia 18 d'abril

Ampolles i dispensadors d'Eden Springs

Ampolles i dispensadors d'Eden SpringsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha afirmat que l’origen del brot de gastroenteritis per consum d’aigua envasada de la marca Eden procedent d’Andorra està en una «contaminació fecal humana», si bé les autoritats andorranes encara han de determinar la manera com s’ha produït.

El secretari de Salut Públic, Joan Guix, ha explicat els resultats dels anàlisis realitzats als laboratoris de la Universitat de Barcelona i de l’ASPC a Girona, en els qual s’han trobat «valors elevats» de dos norovirus en mostres tant de l’aigua analitzada com dels afectats.

Guix ha donat el brot per tancat, que ha deixat un total de 4.136 afectats, de 381 empreses de Barcelona i Tarragona, després de no detectar cap nou cas des del 18 d’abril, després de passar les 24-48 hotes d’incubació de la malaltia.

Origen 100% humà

El catedràtic de microbiologia i director del grup dinvestigació de virus entèrics de la UB, Albert Bosch, ha precisat qye el norovivus es trasmet per via fecal oral: «Són excretats per un individu que té gastroentiritis amb o sense símptomes, i d’alguna manera aquests fan cap a l’aigua o als aliments».

«D’alguna manera s’han mesclat aigües fecals amb aigües potables», ha sostningut Bosch i Guix ha afegit que es desconeix el mecanisme amb el qual el norovirus ha arribar de la persona a l’aigua.

Bosch ha aclarit que es tracta d’un orígen «100% humà», perquè el reservori del virus és l’ésser humà, de menra que ha descartat la procedència animal.

El secretari de Salut Pública ha qualificat d’«altament poc probable» que la contaminació s’hagi produït al manantial, mengtre que ha sugerit com a hipòtesi més possible, que hagi tingut lloc en el procés d’envasament que es dur a terme a Andorra.

Primer cas mundial

Segons ha assegurat Bosch, es tracta del primer cas mundial on es trova un virus en aigua envasada, segurament «també per un problema de sensibilitats tècniques», ja que s’ha utilitzat una metodologia nova.

«Els norovirus tenen una supervivència molt elevada. Són molt petits, molt resistents i en calen molt pocs per causar infecció», ha dit l’investigador.

Descarta sancions

Guix ha descartat qualsevol tipùs de sanció perquè a Catalunya no s’han produït alteracions de la normativa. I és que s’han fet inspeccions a l’empresa distribuidora de l’Hospitalet de Llobregat que han donat negatiu.

«Podríem dir que es confirma la hipòtesi plantejada de la distribució de 6.000 cubes intervingudes. Procedeixen de fora de catalunya i arriben aquí perfecatment tancades», ha expressat Guix, qui ha dit que aquesta setmana Andorra anunciarà el resultat de les seves investigacions.

tracking