Diari Més

Entrevista

Josef Ajram: «El teu millor mestre és la teva última errada»

Amb 38 anys la borsa li ensenyat dues coses, una és saber perdre i l'altre és eliminar els horaris

Josef Ajram:

Josef Ajram: "El teu millor mestre és la teva última errada"L.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Considerat com un dels homes més influents i amb una vida d’èxit, com has viscut aquest boom sobre la teva persona?

La veritat és que ho he viscut amb una barreja d'entre sorpresa i tranquil·litat. Tranquil·litat per que a nivell professional tinc molt clares les meves prioritats. Em dedico a la borsa i quan tinc temps faig altres coses com l’esport o venir a actes com el Cunit LocalTic que m’entusiasma. Però també el fet de tenir un bon equip i poder delegar, em permet compatibilitzar moltes tasques i que la gent es pregunti d’on trec tant de temps. A partir d’aquí, doncs sorprès perquè al final són coses que no busques. Simplement explico des de fa onze anys, primer a través de Youtube i després a les xarxes socials, com faig allò que sé fer. Quan tantes persones et segueixen i t’agraeixen el que han aprés ja sigui en xerrades o amb els meus llibres, és molt positiu, i és una gran satisfacció personal quan t’expliquen que els hi has ajudat amb allò que has explicat.

En certa forma, quan expliques com aconseguir fites o posar-te petits objectius, és el mateix que fa un coach, no?

Si, però és un coach no buscat, perquè jo no he estudiat això i tampoc pretenc ser un coach. Quan te’n vas a córrer al desert 80 quilòmetres i et trobes sol, tens unes ensenyances que després, quan tens empresa com és el meu cas, ho apliques i aleshores és una manera d’aprendre coses que no t’ensenyen ja que només tu saps el que estàs vivint quan estàs enmig del desert i has d’arribar a la línia de meta. Ha sorgit en un moment on la gent necessitava rebre missatges, refrescar-se, recuperar la confiança i l’experiència d’algunes persones que hem sabut sortir d’una situació complicada i de crisi, ha servit per transmetre optimisme, inspiració i ajudar als altres.

En altres entrevistes has comentat que el mercat sempre es comporta de la mateixa manera. La societat també?

Si, els mercats els mou la societat. Darrera d’aquests no hi ha ni robots ni extraterrestres, són les persones que ja sigui portats per l’eufòria o l’optimisme decideixen comprar o vendre. Els éssers humans ens comportem amb uns patrons determinats i és aquest el motiu pel que hi ha expansions econòmiques o hi ha crisis i si hi hagués una altra, que esperem trigui molt, vindrà pel comportament irracional de l’ésser humà.

Ja per acabar i per la teva experiència com trader i el teu aprenentatge, creus que estem sortint d’aquesta crisi?

Hi ha tres tipus de recuperació econòmica. Nosaltres hem assumit ja dos de tres. La primera recuperació després d’una crisi és la financera, o sigui, que la prima de risc hagi baixat, que els tipus d’interessos siguin accessibles, que realment les borses pugin, són símptomes. La segona recuperació és la macroeconòmica, que és que el producte interior brut pugi, que les exportacions s’incrementin, que la taxa d’atur disminueixi i tot això està passant. El problema és el que ens toca a nosaltres que és la recuperació de les famílies, que seria que tinguin un major salari, major poder econòmic, que tinguin més accés als crèdits si és que volen consumir, que puguin anar de vacances, o sigui, que facin el que realment volen i que ho puguin assolir. I aquesta és la que està costant més, però en termes estrictament econòmics hem de dir que la recuperació ja està passant des de fa un temps, tot i que evidentment hi ha moltes famílies que no ho estan notant.

tracking