Diari Més

El Calçot de Valls tanca la temporada amb una producció rècord de gairebé 11 milions de cebes

Tot i l'increment de producció, el preu del calçot ha baixat

El Calçot de Valls tanca la temporada amb una producció rècord de gairebé 11 milions de cebes

El Calçot de Valls tanca la temporada amb una producció rècord de gairebé 11 milions de cebesElena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de calçots es tanca amb una producció rècord de gairebé 11 milions de cebes. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls no recorda un volum tan gran d'unitats, si bé reconeix que era previsible donada l'extensió d'hectàrees destinades a aquest conreu, que cada any va a més. Satisfacció relativa dels productors que, malgrat haver estat una campanya molt productiva, aquest increment -en concret, d'un 10% de les etiquetes- no s'ha vist reflectit a nivell econòmic ja que el preu del calçot ha baixat. El pagès ha venut el calçot entre 1 i 2 cèntims per sota de la mitjana habitual dels últims anys -de 0,12€-, la qual cosa ha deixat molt ajustat el seu marge de benefici.

Cloenda

Un grup de set restaurants de la zona i un forn de pa de la comarca han volgut encarregar-se de la cloenda de la temporada del calçot, organitzant una jornada gastronòmica amb nom propi, 'Calçofest', i també moneda pròpia, els 'calçotets'. La festa serà aquest diumenge 24 d'abril al Restaurant Cal Ganxo de Masmolets, a Valls. Durarà tot el dia, i a més de poder degustar tot tipus de tapes amb calçots i salsa de romesco com a protagonistes, també hi tindran lloc activitats infantils, música en directe i un vermut.

Valoració de la temporada

Segons la Cambra de Comerç de Valls, a la comarca hi ha una cinquantena de restaurants que ofereixen calçots a les seves cartes. Entre restaurants i masies particulars, la temporada atrau uns 350.000 visitants i mou un volum de negoci d'entre 10 i 12 milions d'euros. Aquesta temporada rècord no ha agafat per sorpresa a la IGP Calçot de Valls. «Hi ha hagut més producció, el consell regulador ha certificat un 10% més d'etiquetes, es fa difícil de precisar perquè etiquetem menats de 25 i 50 unitats, però calculem que representa un volum de gairebé 11 milions de calçots; no hi havíem arribat mai, però ja ens ho esperàvem perquè cada any creixem una mica i també per les hectàrees plantades», ha afirmat el vicepresident de la IGP Calçot de Valls, Sebastià Banús. Són prop d'un centenar d'hectàrees i 52 productors inscrits a la IGP -que abasta l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. «Productivament ha estat un any bo, comercialment no ho ha estat tant, perquè ha anat acompanyat d'una baixada de preu», ha lamentat Banús. A més, el calçot etiquetat només representa un 15% dels calçots que es poden trobar al mercat català -al marge de la IGP Calçot de Valls hi ha, almenys, 70 milions d'unitats, i en ocasions, amb la picaresca d'intentar imitar l'etiquetatge de la IGP. Però això no preocupa en excés. «Estem satisfets perquè el client, sobretot de l'àrea de Barcelona, identifica el calçot de Valls com un producte de qualitat, el valora, i com que es considera el millor, és el que té millor venda, i això ens ajuda en aquests períodes més dèbils a nivell comercial», conclou Banús.

tracking