Diari Més

Tribunals

L'auditor declara que la Cooperativa de Cambrils va «maquillar» els comptes

Josep Maria Boada diu davant del jutge que va detectatr irregularitats comptables i que Josep M. Siuró era qui canalitzava tota la informació

Divendres,l a Cooperativa va reconèixer que el pla de viabilitat contempla acomiadaments.

L'auditor declara que la Cooperativa de Cambrils va «maquillar» els comptesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’auditor de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Josep Maria Boada, va declarar divendres, davant del titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus que havia detectat irregularitats comptables en la gestió de l’entitat i que, per tant i presumptament, s’haurien «maquillat» els comptes a fi i efecte d’ocultar les pèrdues que arrossegava. Josep Maria Boada declarava divendres passat –durant quatre hores i en qualitat de testimoni– davant del jutge que instrueix la querella presentada per un grup de sis afectats per la fallida de la secció de crèdit.

L’advocat que representa els sis querellants assegura que Boada va reconèixer, fins a dues vegades i de forma contundent, que havia detectat irregularitats i que els números aportats per la Cooperativa de Cambrils no es corresponien amb la seva realitat comptable. Així va quedar recollit en el seu informe de 2014 sobre la comptabilitat de l’exercici anterior, l’últim en què Josep M. Siuró va ocupar el càrrec de director general. Aquest informe va destapar les pèrdues de més de 3 milions d’euros que van provocar l’estampida massiva de diners que van portar la secció de crèdit a fer fallida. Segons Boada, que és auditor de l’entitat des del 2010, aquestes irregularitats d’havien detectat també abans del 2013 però no es van corregir mai.

Boada, d’altra banda, va apuntar que era el director general de l’entitat, Josep Maria Siuró, la persona encarregada de canalitzar tota la informació, però que ho feia de forma parcial. Segons va declarar l’auditor davant del jutge, Siuró mai hauria lliurat alguns llibres de socis i d’actas, i ell, com a auditor, ho va fer constar com a incidència. De fet, els querellants han demanat al jutge que instrueix el cas que requereixi tots els llibres d’actes de les juntes rectores amb l’objectiu de saber si estaven al corrent de la realitat econòmica de la Cooperativa de Cambrils. «Es van sobrevalorar els actius i es van infravalorar els passius, presumptament, per ocultar les pèrdues», assegura l’advocat que representa els sis querellants. «Ens ha sorprès la contundència de l’auditor. La Cooperativa de Cambrils tenia una realitat que no quedava reflectida en els comptes», afegeix.

El grup de sis denunciats espera que el jutge cridi a declarar en qualitat d’investigat a Josep Maria Siuró. De fet, la querella que van presentar el passat mes de febrer, no només apunta a Siuró com a presumpte responsable del desgavell econòmic de l’entitat, sinó també al director gerent, Xavier Mas, al president del Consell rector, Jaume Baiges, així com a set persones més (cinc interventors de comptes, al secretari del Consell rector i al tresorer. En la denúncia, que va ser admesa a tràmit al març, se’ls acusa d’un presumpte delicte d’administració deslleial, coaccions, falsedat documental i falsedat en documentació mercantil. Només els sis afectats que han impulsat la querella sumen un perjudici de 933.059 euros que la fallida de la secció de crèdit els ha ocasionat.

La plataforma denunciarà

Aquesta denúncia no serà, probablement, l’única que hagi d’encaixar l’anterior director general. La plataforma d’afectats per la fallida està analitzant si tirar endavant accions judicials contra els responsables de la fallida. Tanmateix, la mateixa Cooperativa de Cambrils està analitzant si inicia accions penals «sobre aquelles persones de les quals es pugui desprendre algun tipus de responsabilitat», segons van anunciar divendres passat els membres del consell rector, que van dir que s’està revisant «tota la documentació» que hi ha a la Cooperativa i que, un cop estudiada, es portaran les «accions corresponents» davant els jutjats. D’altra banda, l’adjunt a la direcció general, Xavier Mas, va afirmar també que al pla de viabilitat avalat pel jutge del Mercantil es contemplen acomiadaments, però no seran massius, sinó de manera esglaonada durant el 2016 i el primer trimestre de 2017.

Segons van assegurar, la decisió d’emprendre accions legals contra l’anterior director general vindria justificada per «ser la persona que tenia la màxima informació i màxim apoderament per prendre decisions» aleshores, segons va dir Salvat.

D’altra banda, la junta va celebrar que el jutjat homologués l’acord de refinançament subscrit per la Cooperativa de Cambrils i que permetrà que els socis puguin rebre el 40% dels seus ingressos tan aviat com s’aconsegueixi la liquiditat del préstec de l’Associació de Seccions de Crèdit, de 10 milions d’euros.

tracking