Diari Més

«Volem que els nens siguin competents en català, castellà i anglès»

Fa tres anys que l’escola Sant Bernat Calvó du a terme un projecte d’escola plurilingüe, incorporant l’anglès a quatre assignatures i al dia a dia del centre

«Volem que els nens siguin competents en català, castellà i anglès»

«Volem que els nens siguin competents en català, castellà i anglès»Cristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les paretsde l’escola Sant Bernat Calvó tenen un aspecte semblant al de la majoria dels centres educatius. Estan plens de treballs d’alumnes, de pautes de conducta, d’informació útil i de motius decoratius. La principal singularitat d’aquesta escola és que tot aquest material està en anglès.

Ja fa tres anys que al Sant Bernat Calvó es va fer una aposta integral per convertir l’anglès en la tercera llengua dels alumnes i adquirir un perfil d’escola plurilingüe. A la pràctica, això es materialitza en que els alumnes incorporen unes hores d’anglès (Hores Pluri) en àrees no lingüístiques, com són Matemàtiques, Medi, Educació física i Música. L’objectiu, segons explica Laura Chamorro, Cap d’estudis del centre, és «que els nens tinguin el màxim de contacte possible amb l’anglès perquè quan surtin de l’escola siguin igualment competents en català, castellà i anglès». Per això el foment de la llengua anglesa no es circumscriu només a les hores Pluri, sinó que també forma part del dia a dia dels estudiants, que se’l troben en situacions quotidianes, com els rètols de les sales o l’hort.

Aquest projecte plurilingüístic, anomenat ‘Plurilingual School’, busca que els alumnes rebin una educació oberta a Europa i el món que els envolta, i per aquest motiu al Sant Bernat Calvó també se’ls dóna peu a viure experiències amb altres llengües, com l’alemany, que poden estudiar com a extraescolar, o les llengües de les famílies de la comunitat educativa. Aquest segon aspecte es treballa directament a l’aula, convidant els pares d’origen forà a explicar als companys dels seus fills els costums i tradicions dels seus països, així com a ensenyar-los vocabulari bàsic de la seva llengua natal.

Laura Chamorro explica que la implantació del projecte s’ha fet de manera progressiva, fet que ha permès la integració de la llengua anglesa de manera paulatina i la formació del professorat, que ha hagut de dedicar hores i esforços a elaborar material per dur a terme el projecte, poder-lo ampliar i continuar. En aquest sentit la Sant Bernat Calvó també és pionera, ja que ha rebut una beca europea Erasmus+KA1, mitjançant la qual sis mestres viatjaran aquest estiu a Cambridge per participar en cursos formatius que els serviran per millorar el projecte d’escola plurilingüe, i que inclouen aspectes com noves metodologies de Primària, cultura anglesa, millora de la pràctica de l’anglès o creativitat. L’escola de Vila-seca és l’únic centre de Primària de la demarcació de Tarragona que ha rebut aquesta beca.

Montse Güell, mestre de Cicle Superior del centre apunta que «és bàsic que l’anglès formi part de la vida dels alumnes, hem de formar ciutadans del futur, donar-los els estris per anar pel món». La docent assegura que els estudiants ja han acceptat amb total normalitat que una part dels continguts de les assignatures sigui en anglès, i explica que el que els fa singulars és que aquesta aposta per la tercera llengua és un projecte tutorialitzat: «hi ha moltes escoles que fan alguna matèria en anglès. El que ens diferencia respecte a elles és que nosaltres tenim un reconeixement d’un organisme oficial, seguim un projecte europeu que ens dicta una qualitat i ens exigeix uns reptes que hem de complir. Estem entusiasmats però alhora tenim aquest esperó».

A dia d’avui els resultats acadèmics avalen l’aposta. «A les proves de competències bàsiques estem per sobre de la mitjana de Catalunya, però a més, l’anglès ja comença a despuntar», assenyala Laura Chamorro.

«Volem que els nens siguin competents en català, castellà i anglès»

«Volem que els nens siguin competents en català, castellà i anglès»Cristina Serret

tracking