Diari Més

Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aigua

Ahir a les 8 de la tarda es van reunir més de 150 persones del municipi a la Casa de Cultura per tal de buscar una solució

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys a la reunió d'ahir divendres

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aiguaL.M

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestió de l’aigua de Sant Jaume dels Domenys fins a l’any 2009 havia estat del municipi, però l’ajuntament d’aquell moment format per ERC i PSC va decidir vendre aquesta gestió a l’empresa Aqualia pertanyent a FCC i propietat de les germanes Koplovitz, per manca de liquiditat al consistori. Aquesta concessió es va fer per 25 anys i l’empresa adjudicatària va fer tres pagaments, un de 400.000 euros, un altre de 275.000 € i un de 150.000 euros.

Fins aquí, tot sembla aparentment normal, però el fet de privatitzar l’aigua ha tingut una repercussió pels veïns d’una pujada exagerada del rebut de l’aigua. En termes generals, una família composta per dos integrants en una casa adossada, sense piscina i sense terreny està pagant 75 euros cada dos mesos, quan al municipi del costat, Banyeres del Penedès pel mateix s’està pagant entre 25 i 30 euros cada tres mesos.

El manteniment dels comptadors ha pujat un 300,33%, el servei mínim ha pujat un 214% aproximadament, el preu del metre cúbic ha pujat 20 cèntims i el primer tram s’ha reduït de 18 a 15 metre cúbics, mentre que l’IPC puja de forma anual entre el 0 i l’1%.

Els veïns que han posat en marxa aquesta queixa, van explicar que es necessita formar una plataforma, així com que tots els habitants del municipi signin per tal que l’ajuntament pugui portar a la fiscalia a l’empresa Aqualia, que actualment i des del 2014 ha començat en un període de revisió per tal de revocar o canviar les condicions del contracte. De moment i pels documents als quals s’han tingut accés, Aqualia ha presentat els comptes d’explotació on demostren que tant l’any 2010 com el 2011 han tingut unes pèrdues de 80.000 € i 104.000 euros respectivament, cosa que tant consistori com els veïns dubten que sigui així i que no hagin estat maquillades.

De fet, Aqualia té entre els seus plans, fer unes inversions per un valor total d’1.400.000 euros que lògicament quedarà repercutit en les properes factures, pujant més si escau els rebuts de l’aigua.

L’alcalde Magí Pallarès que també hi va ser a la reunió i que en un principi no volia parlar, els assistents a la reunió li van demanar explicacions a les quals va respondre que ells també volien arreglar la situació i «l’objectiu final és tornar a municipalitzar el servei».

Aquesta frase només és una de les tantes que es van poder escoltar ahir pel sentiment de malestar que genera aquest problema.

L’estrany cas del Papagai

Sant Jaume dels Domenys està format per Cornudella, Lletger, La Carronya, El Papiolet, La Torregassa, L’Hostal i el Papagai. Si bé és cert que tots es troben a la mateixa situació, el cas del Papagai és més estrany. Els veïns d’aquest nucli exigeixen un tractament especial, ja que aquests van pagar els pous, el clavegueram, les comeses i no entenen per quina raó ara estan pagant a Aqualia. Pel que alguns assistents van explicar, aquests presumptament van ser enganyats per la Junta, però tampoc hi ha proves que ho puguin demostrar.

La constitució de la nova junta

En finalitzar la reunió, tots els veïns presents van signar els fulls de recollida de firmes i la nova junta estarà formada per tres membres del Papagai, dos dels Arquets, un de Cornudella, un de Lletger, un de La Carronya i dos de Sant Jaume dels Domenys.

A partir d’aquí començarà el procés de constitució i començaran a fer accions per tal d’arribar o bé a un acord amb Aqualia, de portar-los a la fiscalia o de pagar quasi un milió d’euros per tal que el servei de l’aigua torni a ser de Sant Jaume dels Domenys.

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aigua

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aiguaL.M

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aigua

Els veïns de Sant Jaume dels Domenys en peu de guerra pel preu abusiu de l'aiguaL.M

tracking