Diari Més

L'Espluga de Francolí

'El Vi fa Sang' convertirà l'Espluga en capital de la novel·la criminal en català

Els escriptors catalans més reconeguts del gènere participaran al festival, que se celebrarà del 8 al 10 d'abril

'El Vi fa Sang' convertirà l'Espluga en capital de la novel·la criminal en català

'El Vi fa Sang' convertirà l'Espluga en capital de la novel·la criminal en catalàCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona edició del Festival Internacional de Novel·la Criminal en català, 'El Vi fa Sang' aproparà a l’Espluga els màxims exponents d’aquest gènere literari de Catalunya i alguns dels títols que es presenten per aquest Sant Jordi. El festival, que se celebra en diferents indrets emblemàtics del municipi, maridarà la novel·la criminal amb vins de la DO Conca de Barberà. Respecte de l’any passat, augmenta el nombre de llibres que es presentaran i també es compta amb una participació més alta al concurs de relats. Aquest any el festival comptarà amb una major implicació del món local amb un concurs d’aparadors dels comerços i una oferta gastronòmica especial per part de restaurants de l’Espluga.

A l'acte de presentació del programa definitiu del festival als mitjans de comunicació, que ha tingut lloc aquest dimarts 5 d'abril als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el comissari de la cita, Salvador Balcells, destacava que la xifra de presentacions de llibres arriba a la trentena coincidint amb el període previ a Sant Jordi. Balcells, precisava que el festival és de 'novel·la criminal' perquè engloba tant el gènere negre com el policíac. El comissari destacava que es duran a terme tres taules rodones, una d'elles sobre cibercrims reals i de ficció, amb especialistes molt destacats sobre la matèria. A més, la taula rodona sobre els crims a la novel·la històrica comptarà amb autors com Lluís Llach o Martí Gironell.

El coordinador del festival, Josep M. Rovira destacava els premiats d'aquesta edició. 'El Vi fa Sang' celebrarà una gala per premiar autors del gènere negre com Andreu Martín i Jaume Rivera, pares literaris del detectiu Flanagan. S’homenatjarà als escriptors Josep Vallverdú i Olga Xirinacs i el premi internacional 'El Vi fa Sang' serà per a l’autor andorrà Albert Salvadó, un reconegut escriptor de novel·la criminal que va guanyar el premi Planeta l’any 2000. En la línia dels homenatges, el festival aquest any dedicarà un dels actes a l’autor suec Henning Menkell que va morir l’any passat.

Jordi Torre, regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí apuntava que aquesta segona edició del festival ha comptat amb la complicitat de l'hostaleria i el comerç local. Diversos restaurants oferiran propostes a mida amb motiu del festival i una trentena de comerços han decorat els seus aparadors amb motius de llibres que es presentaran enguany. A més, es proposa un joc per trobar, a cada establiment, una arma del crim. Torre destacava també el paper de la DO Conca de Barberà que permet maridar la literatura criminal amb el vi de la comarca.

El comissari del festival, Salvador Balcells, recordava que el festival persegueix potenciar la literatura criminal en català «que no té res a envejar a la producció amb altres idiomes però que hi ha de competir amb desigualtat de condicions», maridar la literatura amb vins de qualitat i donar a conèixer els atractius culturals i naturals de l'Espluga de Francolí.

Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona afirmava que «tenim bons creadors al territori» i expressava la seva «satisfacció perquè el festival es faci a les nostres comarques». Agràs que considera «un gran encert» maridar aquest tipus de literatura amb el vi de la DO Conca de Barberà afegia que «el festival els possible gràcies a gent apassionada i compromesa amb la cultura i amb el país».

Més informació

en aquest enllaç

tracking