Diari Més

Nuclear

El Govern destinarà 50 milions d'euros als municipis pròxims a centrals nuclears

Consensua amb els 18 alcaldes de la zona 1 del Pla d’Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears la reinversió del 10% del tribut al territori

Govern destinarà 50 milions d'euros als municipis pròxims a centrals nuclears

Govern destinarà 50 milions d'euros als municipis pròxims a centrals nuclearsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat destinarà 50 milions d'euros de l'impost català que grava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear a la "reactivació econòmica" dels 18 municipis pròxims a les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó, totes dues situades a Tarragona.

Així ho ha anunciat el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, després de la reunió que han mantingut aquesta tarda ell i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb els alcaldes dels 18 municipis més propers a les centrals nuclears.

L'objectiu de la trobada era consensuar amb el territori el destí d'una part de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear, un tribut que la Generalitat espera que aporti una recaptació anual de 50 milions d'euros.

En concret, el Govern crearà un fons que es nodrirà amb el 10% de la recaptació efectiva de l'impost i que servirà per "fomentar la reactivació econòmica i el reequilibri territorial" a les zones amb centrals nuclears.

Segons les previsions del Govern, aquests 50 milions d'euros equivalen al 10% de la recaptació prevista fins a l'any 2027, data en què està previst que finalitzi l'activitat de l'última central nuclear catalana. El 2016, la Generalitat aportarà més de tres milions d'euros a aquest fons.

Per gestionar el fons es crearà una comissió que estarà liderada per la conselleria d'Economia i Hisenda, encara que amb representació dels departaments d'Empresa i Coneixement, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Territori i Sostenibilitat.

També estaran en l'esmentada comissió representants territorials de les Terres de l'Ebre i de Tarragona i els presidents dels Consells Comarcals de la Ribera d'Ebre i del Baix Camp, a més dels 18 alcaldes dels municipis afectats.

A la reunió d'avui hi han participat els alcaldes de Vandellòs i L'Hospitalet de l'Infant, Ascó, Mont-roig del Camp, l'Ametlla de Mar, Mora d'Ebre, Flix, Móra la Nova, Tivissa, Riba-roja d'Ebre, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Pratdip, la Torre de L'Espanyol, Garcia, Vinebre, la Palma d'Ebre, el Molar i La Figuera.

tracking