Diari Més

Cultura

La vallenca Mar Ulldemolins guanya un guardó als Premis de la Crítica

Premi a la millor actriu de repartiment per «Incerta glòria» i «Marits i mullers»

L'actriu Mar Ulldemolins

L'actriu Mar UlldemolinsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actriu de Valls, Mar Ulldemolins, va guanyar un guardó a millor actriu de repartiment per «Incerta glòria» i «Marits i mullers» a la gala dels XVIII Premis de la Crítica.

Els altres premiats van ser l'espectacle «El curiós incident del gos a mitjanit»de la Fundació Teatre Lliure, que va ser dirigida per Julio Manrique, va triomfaramb quatre guardons entre els quals millor espectacle i millor actor per Pol López. Així mateix, el director teatral Àlex Rigola s'ha endut el premi al millor director pel seu treball a «Marits i Mullers», una adaptació del guió escrit per Woody Allen, que es va posar en escena a La Villarroel i «El público»de Federico García Lorca, que es va interpretar al TNC. Clara Segura ha rebut el premi a millor actriu per «Conillet»i «Una giornata particolare».

Els premis s'han lliurat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, en el marc de les celebracions del Dia Mundial del Teatre del proper 27 de març. La convocatòria està organitzada per Recomana, Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques i la cerimònia ha estat conduïda pels periodistes culturals Anna Pérez Pagès i Toni Puntí. La gala d'aquesta XVIII edició ha comptat amb l'actuació de l'emblemàtica i reconeguda companyia Kamchàtka, especialitzada en Arts de Carrer. Els premis de la Crítica tenen la voluntat fundacional de reconèixer l'excel·lència dels professionals i produccions catalanes de les arts escèniques que durant l'any natural anterior hagin estat especialment valorats per la crítica. Els premis comprenen 27 categories per als espectacles més destacats dels últims 12 mesos.

«El curiós incident del gos a mitjanit»de la Fundació Teatre Lliure ha guanyat el premi al millor espectacle. Manrique, el director del muntatge, ha assenyalat que van treballar molt «perquè és un espectacle difícil de fer, però teníem entre mans una història molt bonica que valia la pena explicar. Era una història que permetia mirar el món durant una estona des del punt de vist d'algú que no som la majoria de nosaltres, que era un adolescent autista de 15 anys».

«Die Ehe der Maria Braun» de Thomas Ostermeier / Schaubühne de Berlin ha rebut el premi al millor espectacle internacional, i Àlex Rigola, millor director, per «Marits i Mullers»i «El público». Rigola ha destacat que amb els anys un va aprenent que quan«menys es toqui a la majoria dels actors, millor i es per a ells aquest premi», en referència als que han participat en els dos espectacles«Marits i Mullers»i «El público».

Clara Segura per «Conillet»i «Una giornata particolare»s'ha endut el premi a la millor actriu principal. Després de recollir el guardó, ha recalcat que el text de «Conillet»va significar fer un monòleg sobre«les dones treballadores i de com intenten fer el que poden. Són textos que és molt important que no es deixin de sentir perquè encara hi ha molta feina a fer».

Pol López ha rebut el de millor actor per «El curiós incident del gos a mitjanit»i l'ha agraït a les persones que el van ajudar a preparar el personatge que va interpretar. També ha compartit el premi amb Julio Manrique amb qui van viure«un procés molt divertit i molt ple»al preparar l'obra.

Millor actriu de repartiment

Pel que fa l'actriu de repartiment ha guanyat Mar Ulldemolins per «Incerta glòria»i «Marits i mullers», i Ramon Madaula, millor actor de repartiment, per la seva interpretació a 'El rei Lear».

El Premi de la Crítica ha guardonat a «Sugar» de Som-Hi Films com a millor Musical. «Mammón», de Nao Albet i Marcel Borràs, ha estat premiat en l'apartat de millor text; «Al nostre gust», de Marc Artigau i Oriol Broggi, millor dramatúrgia / adaptació; «L'art de la comèdia», millor espai escènic; «El público», millor il·luminació; «Amor & Shakespeare», millor vestuari; «El curiós incident del gos a mitjanit», millor disseny de vídeo i «El curiós incident del gos a mitjanit», millor espai sonor.

S'ha premiat al Maldà com a millor sala i el seu responsable Adrià Aubert ha destacat que és «una alegria obrir les portes d'aquest teatre a tothom i veure com la gent lluita per tirar endavant els projectes sense ser coneguts ni tenir reconeixements». S'ha guardonat«Cosas que se olvidan fácilmente»de Xavier Bobés en l'apartat de noves tendències i a Oriol Pla per «Ragazzo»i «Be God Is» en la categoria de revelació.

«Medea», millor espectacle de dansa

Respecte la dansa, el millor espectacle ha estat«Medea»de Thomas Noone Dance; el millor espectacle internacional ha estat«The blind poet»de Needcompany; la millor ballarina , Lorena Nogal (Vorònia i Zelenstova de Marcos Morau / La Veronal); millor ballarí, Farruquito (Los Farruco y los Amaya); la millor coreografia, «Fuck-In-Progress»de Jordi Cortés i el millor solo, «Wakefield Poole: visiones y revisiones»de Mauricio González.

Pel que fa al teatre familiar, el millor espectacle familiar ha estat per «Momo»de la Companyia de Teatre Anna Roca, i el millor espectacle per a joves, «Ragazzo»del Teatre Tot Terreny. Pel que fa les arts de carrer, s'ha endut el guardó«La partida»de Vero Cendoya.

Novetats

La novetat d'aquesta edició han estat les noves distincions i per primer cop s'ha concedit el premi Arts de Carrer i els premis de dansa s'han ampliat amb la incorporació de les noves categories de coreògraf, ballarí, ballarina i solo.

El Premi Especial de la Crítica ha estat per la veterana actriu Núria Espert, que no ha recollit el guardó perquè es troba a Bogotà, i el Premi Gonzalo Pérez Olaguer pel fotògraf Ros Ribas, qui s'ha mostrat agraït pel guardó.

Georgina Latre, Premi Anita

Durant la cerimònia també s'ha fet pública la guanyadora del Premi Anita, concedit per l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) en memòria de l'actriu Anna Lizaran, i que reconeix la millor actriu revelació de teatre. La guanyadora ha estat Georgina Latre.

A l'inici de l'acte s'ha volgut recordar a l'actor, autor i «showman»Carles Flavià, qui va morir la nit d'aquest diumenge a l'edat de 70 anys després d'una llarga malaltia. S'ha agraït«el seu humor irreverent, la seva lucidesa i vitalitat».

Al llarg de la seva història, aquests guardons han viscut diverses interrupcions. Després de 13 edicions seguides, els Premis de la Crítica van desaparèixer el 2001. Després de set anys d'absència, es van reprendre l’any 2008 en un intent de recuperació que va continuar fins al 2010. L'any passat, els premis van renéixer amb una ferma voluntat de continuïtat per impuls de Recomana, Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques, amb la complicitat dels crítics de teatre, dansa i teatre familiar, i el patrocini de Damm.

tracking