Diari Més

Cultura

«Els ex-libri són obres d'art»

Marià Casas, un dels majors col·leccionistes del món, ha preparat l’exposició ‘Quixots de paper’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miguel de Cervantes va morir ara fa 400 anys, i en honor a la seva memòria, Marià Casas, president de l’Associació Catalana d’Exlibristes, ha organitzat l’exposició Quixots de Paper, que s’inaugura avui al Tinglado i es manté oberta fins al 24 d’abril. L’exposició conté més d’un miler d’ex-libris, unes il·lustracions, en forma d’estampa, segell o etiqueta, que indiquen el nom del propietari del llibre, i entre les quals hi ha autèntiques obres d’art. Els col·leccionistes d’ex-libris i amants del Quixot s’estenen per tot el món, com ho demostra aquesta exposició que compta amb exemplars recollits de Xina, Romania o Anglaterra, per exemple. Les il·lustracions mostren diferents escenes de la novel·la: de Don Quijote i Sancho Panza, altres personatges de les seves aventures i paisatge de Castella. A més, l’exposició compta amb exemplars del llibre, en diversos idiomes i edicions que, al llarg dels anys, han estat a les mans de col·leccionistes d’arreu, com obres d’art preuades per la bellesa de les seves cobertes i el valor històric de cada un.

Hi ha un element però, que destaca per sobre els altres: un mural a mida real dels dos herois de la novel·la, obra del mateix president. «Volíem fer un Quixot de paper a escala humana, però per dificultats tècniques em vaig decidir pel mural», explicava Casas. La pintura presideix l’exposició, essent l’element que dóna la benvinguda als visitants.

L’exposició també segueix el recorregut del cavaller per terres de tot l’Estat, destacant el seu pas per Catalunya, que no està exempt de polèmica. Hi ha diferents interpretacions sobre quins pobles va visitar el personatge fictici, i la que ha escollit Casas per l’exposició, és la que afirma que el Quixot va vorejar Tarragona, sempre per l’interior, i fent camí cap al nord.

La ruta catalana s’explica a través d’un gran mapa, que mostra com el Quixot va entrar a Catalunya, venint des del poble Casp, en direcció Móra d’Ebre, i va finalitzar el seu viatge la nit de Sant Joan, quan va arribar a Barcelona i va veure el mar per primera vegada.

L’exposició però, no és l’únic reconeixement a l’autor que realitzen. A més, han dedicat l’últim número de la seva revista al Quixot amb, un recull de diferents expressions literàries que reten homenatge al Quixot de Cervantes. S’hi troben assajos, escrits històrics i estilístics i reproduccions d’ex-libris. Entre els últims, destaquen els guanyadors del concurs organitzat amb motiu del Fòrum Internacional d’Exlibristes 2016.

El Fòrum consisteix en una trobada bianual de col·leccionistes d’ex-libris, que enguany es celebrarà a Vila-seca a començaments d’abril. Casas explicava que el Fòrum demostra que els ex-libris no reben prou reconeixement a Catalunya: «En una llibreria de Barcelona en vaig demanar i no van saber de què parlava, en canvi en una del Japó me’n van oferir gairebé una vintena». El Fòrum honorarà la figura de Cervantes, en commemoració a l’aniversari de la seva mort.

«Els ex-libri són obres d'art»

«Els ex-libri són obres d'art»Marta Olivé

tracking