Diari Més

Terror a Munic

Un alemany d'orígen iranià, únic autor del tiroteig de Munic

El balanç de l'atac a un centre comercial és de deu morts, inclòs l'agressor, que es va suicidar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tiroteig protagonitzat per un germano-iraniana de 18 anys, sense antecedents penals i resident a Munic, va provocar aquest divendres un total de deu morts, inclòs l'agressor, i va fer activar l'alarma antiterrorista a la capital de Baviera.

El cos del jove, que va usar una pistola, va ser trobat en un carrer veídel centre comercial on es va produir el tiroteig, amb signes clars de suïcidi, ha informat en roda de premsa el cap de la Policia muniquesa, Hubertus Andrä, per afegir que es desconeixen totalment els motius del seu atac.

A més dels nou morts en el tiroteig, hi va haver 21 ferits de diversa consideració, entre ells alguns nens; 16 segueixen ingressats i tres estan en estat greu.

«De moment no veiem cap similitud», va respondre el comandament policial després de ser preguntat sobre paral·lelismes amb l'atemptat comès dilluns per un refugiat afganès de 17 anys que, inspirat en la propagada gihadista, va atacar amb una destral i un ganivet dels passatgers de un tren regional, amb un balanç de cinc ferits.

La policia, va recalcar Andrä, treballa sobre un tiroteig i no pot avançar si es tracta d'un atemptat o d'acte de bogeria perquè desconeix els motius del jove, l'entorndel qualestà sent investigat.

L'atac es va produir sobre les 15.50 i va mantenir durant hores en tensió a les forces policials de la ciutat, fins que poc abans de les 00.00 de dissabte es va desactivar l'alarma.

El ministre alemany de la Cancelleria, Peter Altmaier, havia fet èmfasi que s'investigava en totes direccions, sense descartar ni un atac ultradretà ni un atemptat gihadista, malgrat no existir indicis en aquesta direcció.

Poc després del tiroteig un portaveu policial havia indicattambéque aquest s'havia abordat com un atemptat terrorista perquè els testimonis van informar que l'atac havia estat perpetrat per tres persones amb armes llargues.

Andrä va indicar finalment, un cop aclarida la situació, que es va investigar a dues persones que havien fugit a tota velocitat en un automòbil de l'hamburgueseria on va començar l'atac, però que després es va comprovar que no tenien res a veure amb aquest.

L'activació de l'alerta antiterrorista es va decidir ja que permet disposar dels efectius de tots els cossos policials, inclòs el cos d'elit GSG-9, creat el 1972 després de la presa d'ostatges dels Jocs Olímpics de Munic.

A través de Twitter, la policia, que va penjar els seus missatges en alemany, anglès, francès i turc, va instar reiteradament i durant hores als ciutadans al fet que abandonessin els espais públics de Munic i no sortissin de casa.

Així mateix va reclamar no difondre a internet fotos ni vídeos dels operatius policials i va demanar que totes les imatges fossin penjades a una pàgina web oficial per ajudar els investigadors.

El servei de metro va quedar suspès immediatament després de l'atac, el mateix que la resta de transports públics, i el servei no es va reprendre fins que es va desactivar l'alarma.

Segons va explicar Andrä, la prioritat era garantir la seguretat mentre regnava la confusió i arribaven a la policia diverses alertes d'altres tirotejos i fins i tot preses d'ostatges a la ciutat, totes falses.

Per facilitar l'operatiu policial es va demanar així mateix als automobilistes que abandonessin les autopistes en direcció a Munic, l'estació de tren va quedar evacuada i es va suspendre el trànsit ferroviari cap a ella.

El centre comercial Olympia es troba en una zona residencial mica apartada del centre, a dues parades de metro de l'Estadi Olímpic, però és un lloc concorregut, amb un total de 135 establiments.

El tiroteig va provocar l'alarma general, en un país on s'ha estès la sensació que va a ser el següent objectiu del terrorisme islàmic, després dels recents atacs de França i Bèlgica.

La veu del Govern federal, fins ara, va ser la del ministre Altmaier, en diferents intervencions des de les televisions públiques, mentre que per aquesr dissabtes'havia convocatuna reunió del gabinet d'emergència del Govern de la cancellera Angela Merkel.

Un ram de flors recorda una de les víctimes al centre comercial.

Un alemany d'orígen iranià. únic autor del tiroteig de MunicEFE

Imatge d'una de les víctimes presa d'un vídeo.

Un alemany d'orígen iranià. únic autor del tiroteig de Munic

tracking