Diari Més

Atemptats de Brussel·les

Bèlgica renova la recerca del tercer terrorista de l'aeroport

Bèlgica va renovar aquest dijous la cerca amb una crida a la col·laboració ciutadana.
Un vídeo reconstrueix la fugida del terrorista pels carrers de la ciutat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia federal belga va demanar col·laboració per localitzar al conegut com l''home del barret', que va ser captat per les càmeres de seguretat al costat dels dos suïcides de l'aeroport,

Najim Laachraoui i Ibrahim El Bakraoui, i que després dels atemptats va fugir a peu fins a les proximitats del barri de les institucions comunitàries a Brussel·les.

Aquesta crida indica que continua la cerca d'aquesta tercera persona, la qual cosa fa pensar que la Fiscalia no creu que es tracti de cap dels detinguts arran dels atemptats en l'aeroport internacional i en l'estació de metro de Maelbeek de la capital belga, que van deixar en total 32 morts.

La Policia federal va difondre avui noves imatges i un vídeo de la fugida a peu del terrorista, que va completar un recorregut d'uns 11 quilòmetres en una mica menys de dues hores, en les quals es va treurela jaqueta amb la qual va sortir de l'aeroport i va parlar per telèfon, segons les imatges que van captar diferents càmeres de seguretat.

El portaveu de la Fiscalia federal Thierry Werts va demanar en roda de premsa que qualsevol persona que tingui informació sobre aquest home, que el veiés després dels atemptats o que hagi trobat la jaqueta de la qual es va desfer es posi en contacte amb el Ministeri Públic o amb la Policia, ja que la informació podria resultar d'un valor incalculable per a la recerca.

Segons les dades facilitades fins ara, el tercer terrorista va abandonar l'aeroport a peu cap a les 07.58 hora local, sense haver fet esclatar els explosius que portava en una borsa de viatge que va abandonar en la terminal, i es va encaminar a Zaventem poble.

En el vídeo que ha penjat la Policia federal a la seva pàgina web s'observa com l'home surt de l'aeroport amb un barret fosc que oculta la seva cara gairebé per complet, una jaqueta clara, uns pantalons també foscos i unes sabates marrons amb sola blanca.

Després de passar prop de l'hotel Sheraton, gira a la dreta cap a l'aparcament de la companyia de cotxes de lloguer AVIS i es dirigeix a la part esquerra de l'aeroport.

Continua caminant a través de la localitat de Zaventem i posteriorment se li veu en un encreuament de carrers, ja sense jaqueta i amb les mànigues de la camisa doblegades i parlant per telèfon.

L'última vegada que li capten les càmeres de seguretat, a les 09.50 hora local, el terrorista es troba també en un encreuament de carrers, a un quilòmetre i uns quinze minuts a peu de la Comissió Europea (CE) i de la Gran Mesquita de Brussel·les.

La recerca d'aquest cas va sofrir un greu revés el passat 29 de març, quan la Fiscalia va haver d'alliberar al principal sospitós, el periodista independent Fayçal Cheffou, qui es creia que podia ser l'home del barret.

Cheffou va ser detingut i inculpat per terrorisme sobre la base del testimoniatge del taxista que va conduir als tres atacants de Zaventem a l'aeroport el dia dels atemptats, però les proves d'ADN i altres comprovacions no van permetre confirmar la seva presència en el lloc dels fets.

En paral·lel, la Cambra del Consell de Bèlgica, que intervé en la fase d'instrucció de casos penals, va decidir perllongar durant un altre mes la detenció preventiva de nou sospitosos de pertànyer a la xarxa terrorista francobelga en relació a diversos casos, entre ells els atemptats del 13 de novembre a París, amb 130 morts i centenars de ferits.

Salah Abdeslam, el presumpte cervell logístic dels atacs terroristes de París i que va ser capturat el passat 18 de març, serà una de les persones que romandrà a la presó preventiva almenys un altre mes.

El seu advocat, Sven Mary, va informarque el presumpte terrorista no serà transferit a França finsd'aquí a«diverses setmanes»i va assegurar que «no serà inculpat»en el cas dels atemptats de Brussel·les del 22 de març.

La Justícia belga va autoritzar el 31 de març el lliurament a França de Abdeslam, qui ja havia acceptat ser transferit a aquest país, a petició de les autoritats franceses, que havien sol·licitat el seu lliurament a través d'una'euroordre' emesa el 19 de març perquè rendeixi comptes dels atemptats de París.

Abdeslam va ser detingut al març, després de quatre mesos fugit, en el districtede Molenbeek i està a la presó de màxima seguretat belga de Bruixes a l'espera del seu lliurament a França.

tracking