Diari Més

Política

ETA entrega un llistat amb vuit amagatalls d'armes i explosius al País Basc francès

La Comissió Internacional de Verificació confirma el desarmament de la banda terrorista: «Ha complert amb el seu compromís»

Membres de la banda terrorista, el 20 d'octubre del 2011, durant l'anunci del cessament de la lluita armada.

ETA es desarmarà completament el 8 d'abrilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ETA ha entregat un llistat amb vuit amagatalls d'armes i explosius (altres fonts parlaven inicialment de 12) al País Basc francès. Els 'zulos' estarien repartits per diferents localitzacions del departament dels Pirineus Atlàntics (64), especialment a la zona d'Iparralde, i dins d'ells hi hauria centenars de fusells d'assalt, subfusells, armes curtes i quilos d'explosius, segons ha avançat el diari 'Le Monde'. El llistat l'ha entregat l'organització Artesans de la Pau a un representant de la justícia francesa sota l'empara de membres de la Comissió Internacional de Verificació (CIV). En un acte a Baiona, el president de la CIV, Ram Manikkalingam, ha certificat aquest dissabte el desarmament: «Avui vivim una dia històric. ETA ha complert amb el seu compromís». «Les autoritats franceses s'encarregaran ara de recollir l'armament, la CVI ja ha complert amb el seu paper», ha continuat el coordinador de la Comissió Internacional de Verificació.

«Després de recollir la informació de la localització dels zulos, aquesta s'ha posat a disposició de les autoritats franceses, que seran les encarregades d'assegurar i recollir les armes», ha insistit Manikkalingam, que ha precisat que ha estat Jean-René Etchegaray, membre de l'organització pacifista Artesans de la Pau, qui ha fet l'entrega la justícia francesa del llistat amb els amagatalls restants d'armes i explosius d'ETA, sota la supervisió del pastor irlandès Harold Good i el representant del Vaticà Matteo Zuppi. «Estem davant una ocasió històrica, estem desarmant l'últim grup armat que quedava a Europa Occidental», ha reflexionat en veu alta el president de la CIV. «Ha estat molt complicat i avui, per fi, ens sentim esperançats», ha assenyalat Manikkalingam, que no ha donat detalls concrets però de la localització exacta dels 'zulos' ni de si descarten que hi pugui haver més magatzems d'armes.

tracking