Diari Més

Les bosses de plàstic s'hauran de pagar a tots els comerços el 2018

El preu per cada bossa serà d'entre 5 i 30 cèntims

El govern espanyol prohibeix a partir del 2021 les bosses de plàstic que no siguin compostables.

Les bosses de plàstic s'hauran de pagar a tots els comerços el 2018EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) vol avançar a l’1 de gener de 2018 la prohibició que els comerços distribueixin bosses gratuïtament. A més, incrementarà el preu que alguns comerços ja cobren per a aquells consumidors que les sol·liciten. Així consta en un projecte de Reial Decret que prepara aquest departament per adaptar una directiva europea sobre reducció del consum de consum de bosses de plàstic lleugeres.

Segons la directiva europea, els Estats membres hauran d’adoptar, almenys, una de dues mesures. Els estats hauran d’adoptar mesures que garanteixin que el nivell de consum anual no supera les 90 bosses de plàstic lleugeres per persona com molt tard el 31 de desembre de 2019, i 40 bosses de plàstic lleugeres per persona com molt tard el 31 de desembre de 2025, o un objectiu equivalent expressat en pes. També tenen l’opció d’adoptar instruments que garanteixin que el 31 de desembre de 2018 no s’entreguin gratuïtament bosses de plàstic lleugeres en els punts de venda de mercaderies o productes, llevat que s’apliquin instruments igualment eficaços.

Es cobraran les bosses

El projecte de Reial Decret recull que a partir de l’1 de gener de 2018, queda prohibida l’entrega gratuïta als consumidors de bosses de plàstic en els punts de venda de béns o productes. Així mateix, estableix que els comerciants cobraran entre un mínim de 5 fins un màxim de 30 cèntims per cada bossa de plàstic en funció de les seues característiques i usos. També queda prohibida la comercialització de bosses de plàstic lleugeres oxodegradables.

Queden excloses d’aquesta prohibició, i podran entregar-se de manera gratuïta les bosses de plàstic molt lleugeres que siguin necessàries per raons d’higiene o que s’utilitzin com a envàs primari per contenir aliments a granel a efectes de prevenir el malbaratament alimentari.

Campanya de sensibilització

El Govern haurà de dur a terme campanyes de sensibilització almenys el primer any des de l’entrada de vigor d’aquest projecte de reial decret, i complir les obligacions europees de marcatge de les bosses compostables, així com el procediment per a l’obtenció d’informació en matèria de bosses amb la finalitat de poder complir l’obligació periòdica de subministrament d’informació a la Comissió.

Quant a l’impacte econòmic d’aquesta mesura, l’anàlisi de l’impacte normatiu assenyala que és previsible que el reial decret produeixi un impacte en l’economia general en un doble sentit.

D’una banda, assenyala que la gestió del Registre de Productors de Producte, que gestionarà el MAPAMA i la realització, de forma obligatòria, de campanyes de sensibilització suposen una despesa que haurà de ser assumida pels Pressupostos Generals de l’Estat. Quant a l’impacte pressupostari en les comunitats autònomes, i Entitats Locals en el seu cas, assenyala que només es produirà respecte a la realització de les campanyes de sensibilització.

D’altra banda, el MAPAMA assenyala que la majoria de les empreses del sector de la distribució està ja cobrant un preu per la bossa de plàstic que oscil·la entre 0.01 cèntim d’euro i 0.05 segons la mida de la bossa. El projecte de Reial Decret suposa un increment de cost des d’aquests preus, que seran assumits pel consumidor que decideixi comprar les bosses i que tenen per objectiu un efecte dissuasiu. Per això, precisa que l’impacte econòmic en el consumidor s’anirà reduint així tal com redueixi el seu consum de bosses.

Partint de les dades facilitades pel sector sobre el consum de bosses el 2014, la despesa en el consum de bosses s’incrementaria aproximadament en 788 milions d’euros si es mantingués el nivell de consum de 2014. No obstant això, assenyala que en la mesura que els objectius de reducció del consum de bosses de plàstic lleugeres establerts per la directiva comunitària i incorporats al reial decret i els fixats per a les bosses de més de 50 micres, passen per reduir el consum de totes les bosses per habitant (les lleugeres des de 147 en 2014 fins 90 el 2020 i 40 en 2025 i un 30% les de més de 50 micres), s’espera que la despesa associada al consum es redueixi gradualment.

tracking