Diari Més

Educació

Els alumnes de 15 anys dediquen als estudis més de nou hores diàries

En comparació amb altres països, el seu rendiment és més baix

Més de 30.000 alumnes tarragonins treballen amb eduCaixa durant el curs 2015-2016

Més de 30.000 alumnes tarragonins treballen amb eduCaixa durant el curs 2015-2016Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes de l'Estat Espanyol de 15 anys dediquen als estudis una mitjana diària 9,3 hores de dilluns a divendres, una mitjana més elevada que lad'altres països europeus com Finlàndia, Alemanya o França. No obstant això, el rendiment dels alumnes espanyols és més baix, segons l'última avaluació PISA (Programa Internacional d'Avaluaciódels Alumnes) de 2015.

Segons aquest informe els alumnes passen cada setmana 28,3 hores als centres espanyols d'ensenyament reglat, a les quals se sumen 18,2 entre deures, formació complementària i altres activitats personals d'estudi, per arribar a les 46,5 hores totals. Això significa 5,66 hores diàries de classes ordinàries i 3,64 d'estudi i aprenentatge després de la jornada lectiva. I equival al 58,2 % de tot el temps disponible de l'alumne, descomptant les vuit hores de son i els caps de setmana. Per contra, els alumnes de Finlàndia, són els que tenen menys hores escolars (24,2 setmanals) i extraescolars d'estudi (11,9). Per tant, estudiar els suposa el 45,1 % del seu temps disponible.

Si s'atén a la mitjana de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), la instrucció setmanal d'un alumne de 15 anys és de 44 hores: 26,9 als centres d'ensenyament i 17,1 dedicades a deures i a una altra formació acadèmica, el 55 % en total del seu temps disponible.

En el cas concret de les matèries que avalua PISA, els adolescents espanyols passen 3,4 hores setmanals estudiant Ciències després de la jornada escolar ordinària; 4 si són Matemàtiques i 3,4 si és Llengua. Contrasten amb les dels finlandesos: 2 hores per a Ciències, 2,2 per a Matemàtiques i 1,9 per a Llengua.

Malgrat dedicar, en general, més hores a l'estudi després de classe, els resultats dels estudiants espanyols romanen ancorats a l'entorn de les mitjanes de l'OCDE i a distància de països amb millor rendiment.

Els deures, a debat

En els últims temps, la qüestió dels deures escolars, la seva pertinència, utilitat i quantitat, ha saltat al debat social i fins i tot polític. Els pares de Ceapa (Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes) vénen denunciant la «sobrecàrrega» de tasques que els alumnes porten a casa; la Comissió d'Educació del Congrés ha demanat la regulació d'aquest assumpte, que serà tractat, previsiblement, en la subcomissió parlamentària que negociarà el pacte educatiu. El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va opinar que intentar regular els deures per llei «no és una bona solució».

tracking