Diari Més

Empresa

«Inditex s'estalvia 585 MEUR en impostos amb maniobres fiscals legals»

Els Verds Europeus ho denuncien a l'Eurocambra basant-se en un informe del període 2011-2014

Inditex és propietària de botigues com Zara, Pull&Bear, Stradivarius, Bershka i Massimo Dutti, entre d'altres.

Inditex s'estalvia 585 MEUR en impostos amb maniobres fiscals legals segons els Verds EuropeusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup dels Verds Europeus/Aliança Lliure Europea a l'Eurocambra ha presentat aquest dijous un informe en el qual critica que la companyia Inditex s'hagi estalviat al voltant de 585 milions d'euros amb el seu sistema internacional de fiscalitat, unes pràctiques que ha reconegut al mateix temps que «són legals». L'informe, que pren com a referència el període 2011-2014, apunta que la companyia propietària de Zara i altres set empreses del sector tèxtil va aconseguir evitar el pagament de milions d'euros en impostos a través de «tècniques agressives». En concret, assegura que la signatura basa diferents de les seves filials a Holanda, Irlanda i Suïssa, on podrien beneficiar-se de tipus més baixos que en altres països.

Les principals conclusions de l'informe han estat rebatudes per Inditex en un comunicat en el qual s'assegura que la companyia «compleix escrupolosament amb la normativa fiscal en els 93 mercats en els quals està present». Segons l'informe dels Verds/ALE, en el cas d'Holanda Inditex tindria empreses subsidiàries dedicades als drets de propietat industrial, una estratègia, assegura el document, per pagar un tipus de només el 15 %, la qual cosa ajudaria a evitar pagar 218 milions en impostos només a Espanya. Així mateix, l'informe apunta que la companyia d'Amancio Ortega tindria les seves subsidiàries financeres a Irlanda, on existeix la taxa fiscal més baixa de la Unió Europea. Pel que fa a Suïssa, una societat a Friburg, segons l'informe, adquiriria les robes a baix cost dels països productors com Bangladesh, Turquia o el Marroc i després les vendria a altres companyies del grup. El 2014, ITX Swiss, com es diu aquesta societat, va pagar un 7,8 % en impostos o «fins i tot menys», segons el document.

Inditex ho desmenteix

Per la seva banda, en el seu comunicat, Inditex afirma que «l'informe parteix de premisses equivocades que condueixen a conclusions errònies». L'empresa amb seu central a Arteixo (Galícia) subratlla que «compleix escrupolosament amb la normativa fiscal en els 93 mercats en els quals està present», i que la taxa fiscal del grup en el període entre 2011 i 2015 «s'ha situat entre el 22% i el 24%» en les diferents jurisdiccions on desenvolupa la seva activitat. En aquest sentit, apunta que en el període 2011-2015 ha contribuït amb l'impost de societats dels països en els quals es troba amb més de 4.400 milions d'euros, la meitat d'aquesta quantitat a Espanya. Així mateix, assenyala que Inditex té «una política de màxima responsabilitat fiscal» i que totes les seves companyies són absolutament transparents i estan disponibles en l'Informe Anual de la Companyia.

Per al cas concret dels 218 milions d'euros que els ecologistes europeus denuncien que no es van pagar a Espanya per propietat industrial, Inditex explica que l'informe «s'equivoca greument (...) perquè les entitats espanyoles no paguen pels drets de la propietat industrial, sinó que reben beneficis d'explotació». Entre els eurodiputats que van presentar l'informe en roda de premsa a l'Eurocambra van estar Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana) i Ernest Urtasun (ICV), que van advocar perquè s'arribi a un acord a la UE per a una base comuna d'un impost de societats, així com a un mínim tipus d'imposició en aquest concepte als països membres. «Necessitem legislació europea per evitar aquest tipus de mecanismes», va assenyalar Urtasun. Encara que va reconèixer al costat de Maragall que es tracta d'una pràctica legal, l'eurodiputat va qüestionar que el d'Inditex sigui «un comportament socialment acceptable, tenint en compte el moment difícil i crític que travessa Espanya i que ha portat a nombroses retallades socials».

tracking