Diari Més

Informàtica

La policia alerta de falsos correus electrònics que suplanten Vodafone i Abanca

Els mails infecten l'ordinador amb un arxiu adjunt o enganyen l'usuari per robar les seves dades bancàries

El correu electrònic que simula contenir una factura de Vodafone.

La Guàrdia Civil alerta d'un fals correu electrònic de Vodafone que infecta els ordinadorsGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cossos de seguretat alerten de diverses estafes a través del correu electrònic que suplanten empreses com Vodafone i Abanca per tal d'enganyar l'usuari i robar-ne les seves dades per aconseguir, en la majoria de casos, un benefici econòmic.

Per una banda, la Guàrdia Civil alertaala ciutadania d'un seguitde correuselectrònicsfraudulents que enganyen l'usuari fent-se passar per la companyiade telefonia Vodafone per tal que aquest instal·li 'malware' al seu ordinador.En aquest cas, l'usuari rep una factura de Vodafone per correu electrònic. Aquest conté un fitxer adjunt comprimit que, a priori, és la factura. Però a la vegada el fitxer conté un arxiu executable que al nom hi inclou '.PDF', de manera que confon l'usuari perquè cregui que és un arxiu d'aquest tipus.

En descarregar i executar l'arxiu, l'ordinador s'infecta amb un 'malware'. L'Oficina de Seguridad del Internauta (OSI) explica que, si algú ha arribat fins a aquest punt, cal que analitzi l'ordinador amb un antivirus. En cas que el resultat sigui positiu i la màquina estigui infectada amb un virus, s'ha de desinfectar com abans millor «per evitar problemes de seguretat». En cas d'haver estat infectat per un 'ransomware' -un virus que encripta la informació i ofereix la clau per recuperar-la abonant certa quantitat econòmica-, l'OSI explica que la persona afectada es pot posar en contacte amb l'oficina a través de l'adreça de correu electrònic incidencias@certsi.es.

Els correus tenen sempre el mateix contingut, però poden portar a l'apartat d'Assumpte diferents conceptes. Alguns exemples són:

- Re:facturas electrónicamente

- facturas

- Incidencias con tu factura

- factura 20/09/2016

- tu factura Vodafone

- Vodafone factura

- Solicitar un duplicado de la factura

Estafa suplantant Abanca

En segon lloc, Mossos d'Esquadra avisa els usuaris del banc Abanca sobre una estafa que els pot afectar directament. Aquests poden rebre un correu electrònic presumptament de l'entitat que indica que cal reactivar el compte online. A través d'un enllaç que apareix al mail, es demana a la persona en qüestió que introdueixi les seves dades d'accés al servei de banca online, el número de targeta o usuari i la contrassenya d'accés. També es demana els valors de la targeta de coordenades i, finalment, el número de la targeta de crèdit, la data de caducitat i el CVV.D'aquesta manera, elshackerstindrien accés a les dades d'accés al compte de l'usuari en concret.

L'OSI explica que si algú ha accedit a l'enllaç facilitat en el mail, i ha enviat la informació sobre les seves dades, cal que modifiqui com abans millor la contrassenya d'accés al compte online d'Abanca. «A més, cal contactar amb la seva oficina bancària per informar-los de la situació».Aquest tipus d'estafa s'anomenaphishing, un frau molt comú via correu electrònic.

El correu electrònic que simula ser d'Abanca.

La policia alerta de falsos correus electrònics que suplanten Vodafone i AbancaMossos d'Esquadra

tracking