Diari Més

Ensenyament

Continua el descens d'alumnes que cursen l'assignatura de religió catòlica

Un 63% dels alumnes de l'Estat han optat per aquesta matèria, respecte el 63,5% de l'any anterior

Continua el descens d'alumnes que cursen l'assignatura de religió catòlica

Continua el descens d'alumnes que cursen l'assignatura de religió catòlicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 63 % dels alumnes escolaritzats aquest curs 2015-2016 en Infantil, Primària, Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat ha optat per l'assignatura de religió catòlica, la qual cosa suposa un lleuger descens pel que fa al curs anterior (63,5 %) i consolida la tendència dels últims anys.

En el seu informe anual sobre l'opció de l'alumnat per l'ensenyament religiós catòlica, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha explicat que del total de 5.811.643 alumnes escolaritzats 3.666.816 reben aquesta matèria.

«El descens global respecte a l'any anterior no és molt significatiu», segons la CEE, que al·ludeix en la seva nota a les «dificultats» per les quals passa l'ensenyament de religió com «la secularització» que viu Espanya i que «introdueix una censura de la dimensió religiosa de la persona humana».

La CEE reconeix la tendència a la baixa en aquestes xifres al mateix temps que les atribueix al fet que «en la vida pública, el silenci sobre Déu s'ha imposat com a norma indiscutible».

No obstant això, en aquest curs ha pujat del 51,9 % al 53 % el percentatge de matriculacions en religió catòlica als centres públics, mentre que ha baixat als centres d'iniciativa social (concertats i privats): del 99 % al 97 % en els de titulació canònica i del 68,9 % al 60 % en els de titulació civil.

Quant a les etapes educatives, s'ha incrementat, igual que va passar el curs passat, el nombre d'alumnes de Batxillerat que opten per aquesta assignatura, passant del 41,2 % al 49 % en el total dels centres, així com el nombre d'alumnes de l'ESO (que ha ascendit del 53,9 % al 55 %).

Però el percentatge d'estudiants de Batxillerat que ha escollit la religió catòlica és diferent segons la titularitat del centre, i solament ha pujat en els públics (del 23,7 % al 39 % aquest curs).

Per contra, ha baixat en els concertats i privats (del 98,1 % al 94 % en els de titulació canònica i del 52,1 % al 41 % en els de titulació civil).

En Educació Infantil, no obstant això, el percentatge ha descendit en el total dels centres (del 67,5 % al 64 %) com ha ocorregut en Primària (del 71,2 % al 70 %).

Els bisbes han animat als pares i educadors cristians a reclamar els seus drets a l'hora d'inscriure als seus fills en classe de religió com estableix la vigent legislació.

Recorden així mateix que «en una democràcia sana» les administracions centrals i autonòmiques han d'afavorir l'educació triada per les famílies i estudiants «sense intentar imposar altres concepcions ètiques».

«A l'Estat no li correspon imposar la seva visió del món i de l'home ni una ètica determinada, sinó servir al poble, format per diverses sensibilitats, credos i formes d'entendre la vida», ha subratllat la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesis encarregada de fer aquesta estadística amb les dades de les 69 diòcesis enquestades.

Aquestes dades responen al segon curs d'implantació de la Lomce, que obliga als centres a oferir la religió catòlica en totes les etapes menys en el Batxillerat.

És una assignatura voluntària per als alumnes, que poden triar-la enfront d'una altra matèria sobre Valors.

tracking