Diari Més

JxCAT confia assolir un acord abans de dissabte

El diputat retreu a la CUP que calia una «lectura generosa» del moment

El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, al debat d'investidura.

JxCAT confia assolir un acord abans de dissabteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat de JxCAT Eduard Pujol ha retret a la CUP que mantingui la seva abstenció en la votació a la candidatura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. «La importància del moment demanava una lectura generosa que avui hauria estat vital per continuar plantant cara als que ens voldrien petits», ha declarat Pujol en el seu torn de paraula al ple d'investidura. Malgrat això, s'ha mostrat convençut que «hi ha hores per construir diàleg, parlar, cohesionar i sumar» i ha confiat que dissabte si es pugui aconseguir el suport necessari per investir Turull. Abans però el candidat haurà d'acudir a la cita amb el Tribunal Suprem (TS), motiu pel qual li ha agraït al candidat la seva «determinació» i ha criticat aquells que des de l'oposició han fet «mofa» del discurs de Turull, especialment el president del PPC, Xavier García Albiol. Sobre la cita al TS, Pujol ha alertat que «no es pot empresonar tot un poble» i ha dit a les institucions de l'Estat que «no se'n sortiran».

Davant de l'anunci de la CUP de mantenir la seva abstenció, Pujol ha augurat que dissabte s'haurà de celebrar una segona votació i ha assegurat que el seu grup parlamentari «no defallirà en la cerca de la unitat». «Som centrals i estirarem els braços tant com poguem», ha dit. El diputat ha dit que avui no es tractava de «fer o deixar fer» sinó de «fer o no deixar fer» i ha avançar que dissabte «s'ha de fer». «Ens ho podem mirar del dret i del revés però la gent diu feu», ha asseverat.

Pujol s'ha preguntat que si no són capaços de fer «front comú» en les circumstàncies actuals com podran construir el que demana la societat. «Avui no era política de cada dia, era país i dignitat», ha insistit, al temps que ha dit que el país «mereix» aconseguir aquesta unitat i ha demanat «deixar les estratègies».

Agraïment a Turull

D'altra banda, Pujol ha agraït a Turull que accedís a ser candidat, especialment tenint en compte la seva situació judicial, i que hagi posat l'interès col·lectiu per davant del personal. Per això li ha agraït el ser-hi i el seu discurs i ha rebutjat les crítiques rebudes des de l'oposició. En concret, li ha dit a Albiol que era una «falta de respecte» que parlés de Turull com ho havia fet. «El seu millor discurs és el seu testimoni i coratge», li ha dit al candidat.

Sobre la situació general de la resta de diputats citats al TS i les causes judicials obertes, Pujol ha alertat que «no es pot empresonar tot un poble». «No ens poden empresonar a tots, no poden empresonar la dignitat del país. No se'n sortiran», ha manifestat.

Pujol ha denunciat l'actuació d'un Estat «que pega» els ciutadans que volen votar i que ha fet «esforços múltiples, inacceptables i sovint inimaginables» per violentar la democràcia a Catalunya. El diputat ha defensat l'1-O, el 21-D i ha dit que continuaran treballant per aplicar el que la gent els va demanar en ambdues situacions.

En les crítiques a l'oposició, ha dit que no voldria confondre la líder de Cs Inés Arrimadas «amb Lerroux», al del PSC, Miquel Iceta, amb Josep Antoni Duran i Lleida i a Albiol «amb Arias Navarro». A més, li ha dit al líder dels comuns, Xavier Domènech, que en sentir-lo no sabia si estava fent política al Congrés o al Parlament. A Albiol també li ha dit que ell «també seria el més valent de la classe» si tingués darrera l'Estat «que juga les seves cartes».

tracking