Diari Més

ERC demana un acostament dels presos i Rajoy emplaça els republicans a «recuperar la normalitat institucional»

El president espanyol diu que la dispersió no és competència seva

Imatge d'arxiu del diputat al Congrès d'ERC, Joan Tardà.

ERC demana un acostament dels presos i Rajoy emplaça els republicans a «recuperar la normalitat institucional»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha demanat aquest dimecres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’acostament a presons catalanes del vicepresident destituït, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, Tardà ha afirmat que aquest sentit «un gest polític carregat d’humanitat» i ha recordat que el fill d’onze mesos de Jordi Cuixart «porta 30.000 km perquè el seu pare el pugui veure mitja hora darrere un vidre». En la seva resposta, Rajoy ha afirmat que aquest tipus de decisions no li corresponen a ell, sinó a la Justícia, i ha afirmat que «sincerament creu» que «en aquest moment la millor forma de generar un ambient diferent és intentar recuperar la normalitat institucional, econòmica i social perquè la gent està cansada, vol que es formi un govern ja i a ser possible que no tingui ni generi problemes amb la justícia».

Tardà i Rajoy han mantingut aquest debat en el marc de la sessió de control al Congrés. Segons Tardà, si els presos de l’1-O es troben en aquesta situació «no és per evitar una reincidència sinó per escarmentar a centenars de milers de catalans» i li ha demanat «un diàleg sincer» des de la «política» per abordar la qüestió. «Li pregunto si està disposat a fer alguna cosa per traslladar aquests presos a Catalunya», ha dit.

En la seva resposta, Rajoy ha afirmat que ell «no ha d’opinar sobre qüestions que es dirimeixen a l’àmbit de la Justícia». «Vivim en un sistema de separació de poders i el poder executiu no ha d’interferir en decisions pròpies de la Justícia, m’agradin o no m’agradin, perquè això és l’Estat de dret». Segons Rajoy, cal «respectar les decisions que adopta el poder judicial perquè és un pilar bàsic de l’Estat i si no ho féssim la llei i les normes de la convivència no servirien per a res».

Tardà ha insistit que Rajoy «pot impulsar canvis legislatius i fins i tot instar el Fiscal General de l’Estat», i li ha retret que pretengui «guanyar als tribunals el que no s’ha guanyat a les urnes». «Judicialitzar el conflicte català i pervertir la justícia mitjançant la seva politització comporta retòrcer els drets fonamentals», ha dit.

El portaveu d’ERC li ha recordat que «va poder assistir al funeral de Nelson Mandela perquè el règim de l’apartheid va ser més imparcial que l’espanyol», i malgrat que el fiscal demanava pena de mort per alta traïció basant-se en conjectures, «el jutge li va retreure al fiscal que la basa de l’argumentació era el convenciment previ de la culpabilitat».

«60 anys més tard el jutge Llarena també està convençut de la rebel·lió violenta dels presos catalans basant-se en conjectures». «Jo reconec que vostè no ha d’estar d’acord amb nosaltres», ha dit Tardà, però «d’igual manera li demano que actuï per política i per humanitat».

Rajoy ha tancat el debat assegurant que les decisions que els republicans «i els seus col·legues» han pres en els últims mesos «van ser molt fortes i han tingut conseqüències polítiques com la posada en marxa del 155 de la Constitució». «Aquesta és una decisió política que vaig portar al Senat, però la resta de les decisions són dels tribunals de justícia», ha dit Rajoy, que ha insistit que aquest «no es un tema d’idees», sinó de «l’obligació de complir les lleis».

tracking