Diari Més

JxCat retira la petició de delegació de vot de Puigdemont per a la investidura

La formació independentista no descarta «cap escenari», tampoc que assisteixi al Parlament, i així ho comunicarà a la Mesa del Parlament aquest dimarts al matí

Carles Puigdemont, intervenint al debat sobre Catalunya de la Universitat de Copenhaguen.

Puigdemont defensa a Dinamarca la via del diàleg i apunta que un referèndum a tot Espanya «podria ser una solució»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts per Catalunya (JxCat) ha retirat la petició de delegació de vot del seu candidat a presidir la Generalitat, Carles Puigdemont, per a la investidura. Fonts de la formació han explicat a l'ACN que el motiu és que JxCat no descarta «cap escenari», tampoc que assisteixi al Parlament. La força independentista més votada el 21-D així ho comunicarà a la Mesa del Parlament aquest mateix dimarts al matí, per tal que es retiri la petició de delegació de vot de Puigdemont, que s'havia demanat per al número 4 de JxCat, Jordi Turull. De moment sí que es mantenen les peticions de delegació de vot per a la resta de consellers destituïts que es troben a Brussel·les: Clara Ponsatí i Lluís Puig (JxCat), i Meritxell Serret i Toni Comín (ERC).

La Mesa del Parlament, reunida aquest dimarts al matí, ha ajornat la decisió sobre la delegació del vot de Ponsatí, Puig, Serret i Comín després de conèixer la decisió de JxCat de retirar la petició per a Puigdemont. Fonts parlamentàries coneixedores de la reunió han explicat que s'ha decidit per majoria deixar la qüestió damunt la taula i no resoldre-la per ara. Així, una nova reunió de la Mesa -previsiblement dimarts que ve- prendrà una decisió sobre la delegació del vot dels quatre consellers destituïts que encara en mantenen la petició, si no és que també la retiren abans.

D'altra banda, des de JxCat apunten que no es descarta que Puigdemont pugui tornar a demanar la delegació del vot, en la línia de no descartar cap escenari. Així, la formació independentista vol deixar oberts totes les vies, inclosa la investidura presencial. JxCat vol investir el seu candidat amb majoria absoluta, en la primera votació, de manera que necessita 68 vots a favor. La suma de JxCat, ERC i CUP és de 70 escons, de manera que el vot del propi Puigdemont no seria imprescindible. Sempre i quan la Mesa doni llum verda, de nou, al vot a distància dels diputats presos, i que ho puguin fer els electes a Brussel·les si mantenen l'acta de diputat i la petició del vot delegat.

JxCat va registrar el 18 de gener la sol·licitud perquè els seus tres diputats a Brussel·les poguessin delegar el vot en la sessió d'investidura. L'endemà ho van fer els dos electes d'ERC. Cal recordar que l'informe dels lletrats conclou que el reglament no preveu la delegació del vot ni pels diputats que són a presó ni per als 'exiliats'. A més, el govern espanyol ja ha advertit que recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) si s'accepta la delegació del vot per als exconsellers que són a Brussel·les. Des de la Moncloa, però, són permissius en el cas dels diputats que són a la presó.

tracking