Diari Més

ERC proposa que Roger Torrent sigui el president del Parlament

El diputat ha rebut l’aval de la direcció d’Esquerra i del seu grup parlamentari, i els republicans han comunicat el nom a JxCat i CUP perquè li donin suport

Imatge del número dos d'ERC per Girona, Roger Torrent, en una imatge d''arxiu.

ERC proposa que Roger Torrent sigui el president del ParlamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els independentistes ja tenen candidat a presidir el Parlament. A menys de 24 hores per a que es constitueixi la cambra catalana, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha reunit la permanent de la formació per proposar el diputat electe i fins ara portaveu adjunt a JxSí Roger Torrent com a candidat perquè sigui escollit aquest dimecres president del Parlament a l’inici de la sessió constitutiva de la cambra, i en virtut del pacte que tindrien les tres formacions sobiranistes. La direcció d’Esquerra ha avalat la proposta de Rovira, que posteriorment ha reunit el grup parlamentari dels republicans per obtenir igualment el vistiplau dels diputats. Un cop han finalitzat aquestes dues reunions aquest dimarts a la tarda, la cúpula d’ERC tenia previst posar-se en contacte amb JxCat i la CUP per tal de comunicar-los la seva decisió i, si tot va com tenen acordat, que tots els partits independentistes donin suport a Torrent. D'entrada, JxCat ja hauria avalat la proposta d'Esquerra. D’aquesta manera, aquest dimecres es convertirà en el president del Parlament de Catalunya, en substitució de Carme Forcadell, que va ostentar el càrrec en l’anterior legislatura i fins que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del govern espanyol va dissoldre la càmera.

Amb l’elecció per part d’ERC del nom que, si res canvia, rebrà el suport de tots els diputats independentistes, es resol la primera de les grans incògnites que planava sobre l’inici de la legislatura. Així, un cop conegut que Roger Torrent presidirà el Parlament, ERC, JxCat i CUP tenen per endavant negociar la resta de detalls que han d’envoltar la investidura, el Govern i la legislatura.

En un comunicat dels republicans, Torrent assegura que si obtè la confiança majoritària de la cambra, «serà un honor succeir en el càrrec Carme Forcadell, que ha defensat com ningú aquesta institució, i treballaré per poder estar a la seva alçada». Torrent ha afegit que el seu primer objectiu serà «tornar a posar la institució al servei de la ciutadania i no de les forces del 155 i materialitzar el mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 21 de desembre».

Trajectòria de Torrent

Roger Torrent es podria convertir en el president del Parlament més jove de la història amb 38 anys si aquest dimecres es confirma la seva elecció. Torrent és el candidat que ha proposat ERC per presidir la cambra catalana i si es confirma el suport de totes les forces independentistes serà la persona escollida. Torrent va néixer el 19 de juliol del 1979 a Sarrià de Ter (Gironès), d'on és alcalde des del juny del 2007. Militant de les JERC des del 1998 i d'ERC des del 2000, va entrar com a diputat al Parlament per Girona el desembre del 2012. El 27 de setembre del 2015 va tornar a ser escollit diputat aquest cop dins la llista de Junts pel Sí (JxSÍ), on ha exercit d'adjunt al portaveu del grup parlamentari durant la darrera legislatura.

Pel que fa a la seva trajectòria política, Torrent va començar a militar a les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) el 1998 i dos anys més tard a ERC. El 2007 va ser escollit alcalde de Sarrià de Ter, en uns comicis que ERC va guanyar amb el 36% del suport dels electors. Actualment governa amb majoria absoluta després d'obtenir el 70% dels vots en les eleccions municipals del 2015.

Diputat al Parlament des del 2012, el pes de Torrent al Parlament va anar a l'alça en la darrera legislatura en assumir part del rol de portaveu de JxSí fora dels plens -formalment Rovira era portaveu i Torrent portaveu adjunt, al costat de Jordi Turull i Lluís Corominas, que van presidir la coalició. I al costat de Turull i Corominas va bregar a les reunions de la Junta de Portaveus en el darrer tram de la legislatura.

Com a diputat d'ERC i JxSí, va ser membre de la fracassada ponència per a la llei electoral fa dos anys i els últims mesos ha estat un dels diputats actius en la polèmica reforma del reglament. Ha format part també de la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; de la Comissió d'Economia i Hisenda; de la ponència conjunta per a l'Administració tributària catalana i de la comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya.

El proposat a president del Parlament és llicenciat en Ciències polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en estudis territorials i urbanístics per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) i la Pompeu Fabra (UPF), respectivament.

tracking