Diari Més

Mas renuncia a la presidència del PDeCAT per facilitar «nous lideratges» al partit

L'expresident fa «un altre pas al costat» el dia que ha rebut la notificació del Suprem que l'investiga pels fets de l'1-O

Imatge d'Artur Mas en un acte

Mas renuncia a la presidència del PDeCAT per facilitar «nous lideratges» al partitACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Artur Mas ha anunciat aquest dimarts a la tarda que dimiteix com a president del PDeCAT i fa «un altre pas al costat». Una decisió que ha assegurat que «no és precipitada sinó llargament meditada». De fet ha explicat que li va comentar a Carles Puigdemont abans de l'estiu. Ha justificat la decisió per facilitar «nous lideratges» al PDeCAT i pel calendari judicial dels pròxims mesos. El Suprem ratificarà previsiblement la seva inhabilitació per la consulta del 9-N i aquest mateix dimarts ha rebut la notificació del Tribunal Suprem comunicant-li que és investigat per la causa ampliada respecte a l'1-O. «No em retiro de la política. Jo segueixo vinculat a la política d'aquest país, molt implicat i compromès. La vida és molt llarga, no se sap què pot passar», ha explicat en referència al seu futur. A més, ha assegurat que la decisió «no implica un missatge cap a ningú i menys a Puigdemont». D'altra banda, Mas ha desvinculat la seva decisió amb el 'cas Palau', la sentència del qual es coneixerà dilluns que ve.

Mas ha justificat que ha decidit fer pública la decisió just abans de començar el nou curs polític -el 17 de gener es constitueix el Parlament de la dotzena legislatura-, i també ha fet coincidir l'anunci en aquest 9 de gener, precisament dos anys després de renunciar a la presidència de la Generalitat i proposar-hi Puigdemont. El ja expresident del PDeCAT ha subratllat que renuncia a continuar encapçalant -de manera representativa- el partit per deixar pas a «nous lideratges» que puguin canalitzar la «nova etapa» que representen JxCat i el propi PDeCAT. Mas ha asseverat que no vol ser un «fre» per a l'expansió que pot tenir aquest projecte.

Acompanyat de la seva dona; la coordinadora general del partit, Marta Pascal; el coordinador organitzatiu, David Bonvehí; la vicepresidenta, Neus Munté; el responsable d'Acció Política, Ferran Bel; i l'exalcalde i líder del Partit Demòcrata a Barcelona, Xavier Trias, Mas també ha posat en el focus de la seva decisió el calendari judicial que ha d'afrontar els propers mesos. Condemnat i inhabilitat per haver organitzat el 9-N, està pendent que el Suprem ratifiqui aquesta decisió. De fet, creu que així serà. A més, l'excap de l'executiu ha d'encarar el procés del Tribunal de Comptes també pel 9-N.

D'altra banda, Mas ja ha rebut la notificació del Suprem on l'informa que és una de les persones investigades dins de la causa ampliada de l'1-O. L'expresident del PDeCAT, doncs, haurà d'anar al TS a declarar un cop se'l citi. Per tot això, Mas ha apuntat que necessita «més temps» per a dedicar a tots aquests casos judicials.

«La suma de les tres coses m'assenyala un camí ple de dificultats que hauré d'encarar», ha argumentat. I, en aquest sentit, Mas ha constatat que tindrà poc «marge de maniobra», un escenari que creu que pot perjudicar la consolidació del projecte de JxCat i el PDeCAT: «No he de limitar-ne la seva acció d'expansió», ha reiterat, per després opinar que creu que calen lideratges que tinguin «més marge de maniobra».

'Cas Palau'

D'altra banda, Mas ha desvinculat la seva decisió amb el 'cas Palau', la sentència del qual arribarà aquest dilluns per part del Suprem. Així, ha argumentat que CDC va pagar el preu «més alt» que es pot pagar, que és «desaparèixer» com a partit, i ha recordat que ell no ha estat cridat ni com a testimoni, imputat o investigat en el judici.

Relació amb JxCat

Mas ha negat que hagi cap confrontació amb JxCat, la formació que lidera Carles Puigdemont i a la qual el PDeCAT n'ha posat les «bases» perquè fos una fórmula d'èxit. L'endemà de traslladar al Comitè Nacional del Partit Demòcrata que la implementació de la independència no es pot «accelerar» perquè no es va arribar al llindar del 50% de vots, i que seria un error repetir unes eleccions que podrien fer perdre els bons resultats del 21-D, Mas ha assegurat que no hi ha cap discrepància amb JxCat. Tot i això, cal recordar que la «llista del president» prefereix repetir comicis en comptes d'acceptar una alternativa a Puigdemont.

L'expresident de la Generalitat ha insistit que JxCat va néixer «de manera comuna» entre el president destituït i el PDeCAT en una trobada a Brussel·les, i ha subratllat que vol que la fórmula de la primera força independentista el 21-D qualli, es reforci i s'expandeixi, gràcies en part a la «base» del PDeCAT. «O ho malmetem o ho reforcem, i jo estic decidit per reforçar el projecte», ha reivindicat.

El lideratge de Munté

El fins ara president del PDeCAT ha conclòs que cal deixar «espais lliures» amb capacitat de lideratge que assumeixin responsabilitats, i assenyalat que la vicepresidenta del partit i exportaveu del Govern, Munté, és qui ha d'assumir la funció representativa de la formació.

Carta a la militància

Mas va comunicar a Pascal la seva decisió aquest dilluns al matí, i aquest dimarts li ha enviat una carta per oficialitzar la renúncia al càrrec, on exposa els mateixos motius que ha explicat en la roda de premsa del dimarts. A més, l'expresident també ha enviat una carta a la militància del partit, on reitera que després del 21-D s'obre una «oportunitat d'or» per eixamplar la base i l'abast del projecte de JxCat i el PDeCAT.

«Fidel als meus principis de posar el país per davant del partit, i el partit per davant de la persona, he decidit deixar la Presidència [del PDeCAT] per ajudar a aprofitar millor les oportunitats del futur immediat», diu la carta. Finalment, Mas assegura que continuarà «al peu del canó» i demana que la resta de simpatitzats del Partit Demòcrata mantinguin la «militància activa» amb la formació nacionalista.

tracking