Diari Més

ERC lamenta la decisió del Suprem i anuncia que recorrerà a Europa

Sabrià no es mostra sorprès i denuncia que la resolució judicial «no s'aguanta per enlloc jurídicament»

Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, a la compareixença del dijous

ERC lamenta la decisió del Suprem i anuncia que recorrerà a EuropaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha lamentat «profundament» la decisió del Tribunal Suprem (TS) de mantenir el president del seu partit, Oriol Junqueras, a la presó i ha anunciat que la formació recorrerà a institucions europees. En una entrevista a l'ACN, Sabrià ha dit però que no els sorprèn aquesta decisió i ha denunciat que jurídicament «no s'aguanta per enlloc». El republicà ha apuntat que la presó preventiva era revisable i que el mateix Junqueras ha tornat a deixar clar que és «un home de pau i que està disposat a treballat en un relació bilateral amb l'Estat per aconseguir els objectius polítics als que ERC mai renunciarà». «No entenem en cap cas la decisió que s'ha pres», ha apuntat. Per això, ha explicat que continuaran «batallant» davant del Tribunal Suprem però també ho portarà a instàncies europees per aconseguir que «quan abans millor, Junqueras pugui estar a casa seva amb els seus i fent política» pel país.

D'altra banda, Sabrià ha esperat que el que sí que es pugui fer efectiva és la petició de traslladar Junqueras a una presó catalana. Ha dit que això no satisfaria les seves expectatives però sí permetria una millora «importantíssima» de cara a la seva família i la «garantia» dels seus drets polítics.

El TS ha decidit el passat divendres mantenir en presó provisional el vicepresident destituït i líder d'ERC. Els magistrats Miguel Colmenero (que és el ponent), Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde han dictat una interlocutòria on, per unanimitat, argumenten que existeixen indicis de delicte de rebel·lió, sedició i malversació i apunta que hi ha «risc rellevant» de reiteració delictiva perquè no hi ha «cap element» que permeti a la sala entendre que Junqueras «té la intenció d'abandonar la via seguida fins ara». La decisió arriba després de la vista que va tenir lloc aquest dijous al TS, en la que la defensa de Junqueras sol·licitava la llibertat i argumentava que el líder republicà aposta per la negociació política i les vies pacífiques, que el clima a Catalunya s'ha calmat i que s'ha de garantir el seu dret de participació política perquè ha estat escollit diputat.

Reaccions a Madrid

El portaveu d'Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián, ha lamentat que el Tribunal Suprem hagi decidit mantenir empresonat el vicepresident destituït i líder d'ERC, Oriol Junqueras. En dos missatges a Twitter, Rufián ha escrit: «Carcellers, algun dia ens veurem davant d'un tribunal internacional de drets humans». A més, el diputat republicà ha afegit que els qui porten 40 anys «passant pel ribot» els articles 47 i 128 de la Constitució -sobre els drets i deures fonamentals, i l'economia, respectivament- mantenen un pare de família «segrestat» en una cel·la -en referència a Junqueras- per «absència de compromís» amb la carta magna. Rufián es refereix aquí a una manifestació de la Fiscalia en un comunicat de premsa d'aquest dijous, on el ministeri públic argumentava que Junqueras havia de seguir a la presó d'Estremera perquè hi ha un «evident risc de reiteració delictiva».

tracking