Diari Més

Política

Fachin crea amb la CUP una plataforma per "unir" federalistes, confederalistes i independentistes

L'exlider de Podem, Procés Constituent i els cupaires criden a construir república «sense demanar permís»

L'exlíder de Podem, Albano Dante Fachin, saluda els periodistes durant la roda de premsa conjunta amb la CUP.

Fachin crea amb la CUP una plataforma per "unir" federalistes, confederalistes i independentistesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP, Som Alternativa i Procés Constituent han impulsat la 'Plataforma per la República' un espai polític compartit amb l'objectiu de «construir unitat» entre federalistes, confederalistes i independentistes per tal de «superar l'actual règim» i defensar i impulsar la República. L'exlíder de Podem, Albano Dante Fachin, assegura que qualsevol d'aquests tres «horitzons» no es podrà assumir esperant l'autorització de l'estat espanyol. «Denunciem els relats de l'equidistància. Partim de la base que cal actuar sense demanar permís, des de baix i que ho faci la gent», ha etzibat. En aquest sentit, el candidat de la CUP, Carles Riera, espera que el nou espai de confluència es pugui ampliar, també amb els comuns.

La presentació de la 'Plataforma per la República' ha evidenciat el suport d'Albano Dante Fachin a la CUP, malgrat que el mateix exlíder de Podem estigui participant també en aquesta campanya en mítings organitzats per ERC. Per Fachin, el projecte conjunt amb la CUP va «més enllà» d'assistir puntualment a algun acte perquè hi ha una «lectura política compartida de fons»

El 22 de desembre, apunta Fachin, el nou espai unitari «continuarà plenament vigent» per «fer passes» cap al procés constituent. En aquest sentit, el candidat de la CUP, Carles Riera, ha reconegut que si la nova plataforma «qualla» podria acabar convertint-se en una candidatura conjunta per a futures comeses electoral. Pel 21-D, reconeix, la precipitació en la convocatòria han impossibilitat poder plasmar l'acord a les llistes.

En qualsevol cas, la 'Plataforma per la República' ha donat a conèixer aquest dimecres el seu manifest fundacional 'Derrotem el 155' que te com a principal objectiu la construcció de la república a partir de la unitat popular de que representen diferents sensibilitats de l'esquerra «rupturista». La plataforma la composen Som Alternativa, Procés Constituent i la CUP però ja des de l'inici obren la porta a altres formacions.

«Ens agradaria que l'espai s'ampliés», ha afirmat el candidat cupaire, Carles Riera. «Estem oberts a diferents sensibilitats de radicalitat democràtica per a la construcció d'una república catalana i social», afegeix. Riera insisteix en voler sumar els comuns en aquest front d'esquerres, abans i després del 21-D. «Tant de bo fessin el pas. El manifest es prou clau i no és només un espai per a independentistes», els recorda.

La iniciativa, de fet, vol aglutinar federalistes, conferderalistes i independentistes per impulsar la república «sense demanar permís», ha dit Fachin. «Cal posar-nos dempeus davant la imposició. Quan parlen de fractura social, aquesta proposta evidencia que espais diferents poden defensar coses en comú des de la convicció de que la gent és qui té el poder a les seves mans», afegeix l'exlíder de Podem.

Fachin recorda que molta gent que no és independentista va sortir a defensar les urnes de l'1-O perquè aposten per una «idea social» de República. En aquest sentit, l'exlíder de Podem ha volgut enviar un missatge als seus excompanys de partit: «Denunciem els relats d'equidistància i neutralitat. Cal una resposta ferma i clara i actuar sense demanar permís, des de baix i que ho faci la gent».

Per part de Procés Constituent, Josep Bel també s'ha posicionat a favor de a «unilateralitat» a partir del 21-D. Tot i que Procés Constituent no demana suport explícit per a cap partit, però avisa que «si creiem en la unilateralitat,l a candidatura més propera és la CUP».

tracking