Diari Més

Els partits del 155 demanen que no hi hagi boicot als productes catalans

La iniciativa proposada pel PP, rep el suport de PSOE i Cs que li critiquen, però, que actuï amb «oportunisme polític» en plena campanya

Façana principal del Congrés dels Diputats.

Els partits del 155 demanen que no hi hagi boicot als productes catalansACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bloc del 155 ha aprovat una proposició no de llei al Congrés per demanar que no hi hagi boicot als productes catalans. La iniciativa, impulsada pel PP, ha rebut el suport de PSOE i Cs que no han deixat passar l'ocasió, però, de criticar els populars per considerar que fan aquest pas en plena campanya electoral a Catalunya i per «oportunisme polític». La resta de forces han criticat durament al PP i li han recriminat la seva actitud en la crisi catalana. Des d'ERC, Gabriel Rufián ha acusat el PP de «ser el boicot» i ha dit que «si tant interès tenen en Catalunya treguin el millor conseller d'Economia de la presó». Ferran Bel, del PDeCAT, ha acusat els populars d'actuar com a «piròmans-bombers» i des de Podem la diputada Aina Vidal ha acusat el grup popular de «cinisme». El diputat del PP per Lleida, José Ignacio Llorens, ha aprofitat per carregar contra les forces independentistes a qui acusa «de dividir Catalunya en dos».

La iniciativa del PP és una proposició no de llei que recrimina «l'actitud irresponsable» dels partits independentistes per entendre que han perjudicat la situació econòmica i social a Catalunya i demana recolzar tots els productes de la 'Marca Espanya' «inclosos els catalans». Demana, explícitament, que no hi hagi «cap discriminació ni cap mena de boicot cap a ells».

S'ha aprovat amb el suport de PSOE i Cs, les mateixes forces que han acompanyat el govern espanyol en l'aplicació del 155 a Catalunya. A més, el PP no ha acceptat cap de les esmenes proposades ni per aquests grups ni tampoc per aquells que li han votat en contra.

L'encarregat de defensar la proposició ha estat el diputat per Lleida, José Ignacio Llorens, que ha reivindicat que el boicot «és un greu error que genera més divisió i castiga els catalans que volen continuar essent espanyols». A més, ha acusat el Govern de dividir Catalunya «en dos» i ha dit que estan «farts» dels independentistes. «Deixin de ballar el mambo que marca la CUP, que a més promou boicot de productes espanyols», ha declarat.

PSOE i CS han recolzat la iniciativa perquè consideren que no es poden oposar «al fons de la qüestió» però han criticat el PP per «oportunisme polític» i per voler fer campanya des del Congrés. «Estan fent més campanya aquí que Albiol a Catalunya», ha afirmat el diputat socialista José Zaragoza. Tot i això, ha anunciat el vot positiu per estar «en contra de l'exposició de motius però no en el fons de la iniciativa».

En la mateixa línia ha anat Joan Carles Girauta (Cs), que ha criticat la iniciativa per considerar que el millor que es pot fer per evitar el boicot és no parlar-ne. «En les nocions més bàsiques d'estratègia empresarial ja se'ns diu que si es vol lluitar contra un fet el millor és no parlar-ne», ha afegit.

Critiques al PP

Més durs han estat des de les files del PDeCAT, ERC i Podem. El diputat Ferran Bel (PDeCAT) els ha acusat també d'electoralisme i els ha augurat que «no els votarà ni el tato a Catalunya». A més, ha acusat els populars de ser «piròmans» i els ha recordat algunes iniciatives impulsades «en contra de Catalunya, com la recollida de signatures contra l'Estatut».

Per la seva banda, Gabriel Rufián (ERC) ha afirmat que el boicot «és el PP» i els ha acusat de magnificar les dades de la sortida d'empreses que, segons Rufián, no arriba ni a l'1% del total. «Si tant els interessa Catalunya i la seva gent i economia, treguin de la presó el millor conseller que ha tingut en la seva història, Oriol Junqueras», ha manifestat.

Per part de Podem, la diputada Aina Vidal ha dit que «al costat de la definició de cinisme al diccionari hi hauria d'haver el logo del PP». «Els que més han contribuït al rebuig cap a Catalunya ara van de defensors», ha lamentat.

tracking