Diari Més

La Fiscalia s'oposa a que el Tribunal Suprem assumeixi també la causa contra el Govern, els 'Jordis' i Trapero

Considera que cal evitar una «macrocausa» que «resultaria molt inconvenient per a l’agilització de la justícia»

Rull, Mundó, Romeva, Turull, Bassa, Forn i Borràs arribant a l'Audiència Nacional el 2 de novembre.

La Fiscalia s'oposa a que el Tribunal Suprem assumeixi també la causa contra el Govern, els 'Jordis' i TraperoACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha enviat aquest dimecres al Tribunal Suprem un informe contrari al traspàs a aquest tribunal de les causes que l’Audiència Nacional té obertes contra els membres del govern de Carles Puigdemont, els presidents de l’ANC i Òmnium i el major Trapero. L’informe sosté que traslladar aquestes actuacions al Suprem per acumular-les a la que l’alt tribunal ja té oberta contra els membres sobiranistes de la Mesa implicaria crear una «macrocausa» que cal evitar perquè «resultaria molt inconvenient per a l’agilització de la justícia i l’economia processal». Segons la Fiscalia, el Tribunal Suprem ha de mantenir la seva competència «exclusivament» respecte a les persones aforades –els membres de la Mesa- i deixar per a l’Audiència Nacional la investigació contra els que ja no ostenten aquesta condició. Ho fa apel·lant a la jurisprudència del propi Tribunal Suprem «favorable a assumir la seva competència per investigar només els aforats».

La Fiscalia dona resposta d’aquesta manera a la petició del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que el 14 de novembre va demanar a l’Audiència Nacional i a les parts que es posicionessin sobre una possible acumulació de causes al seu tribunal, on té obertes les actuacions contra Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa.

Un cop rebuts els informes de la Fiscalia, de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela i de les parts, Llarena ha d’adoptar una decisió en els pròxims dies, fet que podria implicar canvis en la situació dels presos per aquestes causes. El seu criteri respecte als membres de la Mesa del Parlament, per als que va dictar fiances per eludir la presó, ha estat diferent al de la jutgessa Lamela, que va dictar presó incondicional per a tots els investigats a les seves causes tret del major Trapero.

L’informe de la Fiscalia no s’ajusta al que ha redactat la jutgessa Lamela, que defensa que el Tribunal Suprem assumeixi totes les causes «perquè s’està investigant els membres d’una complexa organització on cadascú compleix una funció per aconseguir la secessió de Catalunya i la seva proclamació com a república independent contravenint l’ordre constitucional i estatutari».

Alerta sobre les eleccions del 21D

Al seu escrit, la Fiscalia sosté que el Tribunal Suprem només ha de jutjat els investigats que són aforats, i sosté que la qüestió s’hauria de debatre després de les eleccions del 21D, quan «la condició d’aforats o no dels investigats podrà veure’s alterada».

Vol causes «per separat»

En tot cas assegura que les causes que se segueixen fins ara per separat a l’Audiència Nacional i al Tribunal Suprem «gaudeixen de substantivitat pròpia» i «són susceptibles d’anàlisi independent o separat».

Una macrocausa «seria inconvenient per a l’agilització de la justícia»

En aquest sentit apunta que una «macrocausa» seria «molt inconvenient per a l’agilització de la justícia, l’economia processal i el compliment de les finalitats» que es persegueixen perquè «en la mesura que les conductes són diferents» cal «adaptar formules que agilitzin i facilitin la celeritat de la investigació processal».

«No presenten una connexió material inescindible»

Per tot plegat, segons la Fiscalia, «el més raonable és que el fet atribuïble» a la Mesa del Parlament «pugui ser investigat i jutjat de forma separada» respecte als presidents de l’ANC, Òmnium i els exmembres del Govern. Les actuacions d’uns i altres, segons la Fiscalia, «no presenten una connexió material inescindible» fet que permet jutjar-les «per separat».

Recorda els judicis pel 9-N

Cita com a jurisprudència en el cas contra l’exconseller Francesc Homs, que va ser jutjat pel 9-N al Suprem per separat respecte als processos del TSJC contra Artur Mas i les conselleres Ortega i Rigau. «En aquest cas la separació competencial es produeix fins i tot dins del mateix àmbit d’actuació del propi Govern, mentre que el que aquí sembla que es pretengui és la formació d’una sola causa».

tracking