Diari Més

Les eleccions del 21-D tindran set candidatures més que l'any 2015

A la majoria de llistes hi ha novetats i transversalitat, però Cs i PPC aposten pel continuisme en unes eleccions crucials

Moment de la votació al Parlament per aprovar la llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social aquest dijous 7 de setembre (pla general horitzontal)

El Parlament aprova la llei de la seguretat social catalana amb els vots de JxSí i la CUPACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions del 21 de desembre oferiran als ciutadans més paperetes per triar que els darrers comicis al Parlament del 27 de setembre de 2015. En total, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat fins a disset candidatures proclamades que es presenten el proper 21-D, set més de les que hi va haver a les darreres eleccions. D’una banda, hi ha els set partits que actualment ja tenen representació parlamentària –ERC, JUNTSxCAT, Cs, PSC, Catalunya en Comú-Podem, PPC i CUP– i que són hereus dels sis grups parlamentaris que hi havia al Parlament en aquesta legislatura. Però més enllà d’aquestes formacions majoritàries, hi ha fins a deu llistes més que també concorren en aquestes eleccions, tot i que la meitat d’elles només presenten candidatura a la circumscripció de Barcelona. Alguns exemples són Convergents, de Germà Gordó, o el PACMA, Diàleg Republicà o Ciudadanos libres unidos, d’àmbit autonòmic.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir la llista de tots els partits. La llista liderada pel president Carles Puigdemont sota la marca Junts per Catalunya està farcida de fitxatges independents i relega el PDeCAT. Puigdemont ha situat de número 2 l’exlíder de l’ANC empresonat a Soto del Real, Jordi Sànchez, i els actuals consellers empresonats o a l’exili, a excepció de Meritxell Borràs, que ha declinat ser-hi. Són Clara Ponsatí, Lluís Puig, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn. El candidat per Tarragona és un excandidat d’ERC a les eleccions europees, Eusebi Campdepadrós.

La candidatura d’ERC està liderada pel seu president, Oriol Junqueras, que malgrat estar empresonat preventivament, encapçala igualment la llista per Barcelona. La seva número dos, però, Marta Rovira, ha tingut ja el vistiplau del propi Junqueras perquè acabi sent la candidata a presidir la Generalitat si ERC guanyés les eleccions i ell no pogués accedir al càrrec o agafar l’acta de diputat. Com a número tres de la llista per Barcelona hi ha el també empresonat Raül Romeva, i darrere seu se situa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Carles Mundó i Antoni Comín, també consellers cessats que ara estan a la presó i a Bèlgica, ocuparan els llocs cinc i set. La periodista i independent, Raquel Sans ha estat l’escollida com a candidata al parlament del Tarragonès, Noemí Llauradó, regidora d’ERC Reus, la més votada al Baix Camp, Òscar Peris, fins ara delegat del Govern i regidor d’ERC Valls, a l’Alt Camp i el diputat del Parlament, Ferran Civit, escollit per la Conca de Barberà, entre d’altres. La llista tarragonina l’encapçalarà Òscar Peris.

Els anticapitalistes han escollit a Carles Riera com a cap de llista per Barcelona. El secretariat nacional de la CUP així ho va proposar a la militància de cara a les eleccions del 21-D i, posteriorment, es va ratificar en una votació telemàtica. Així, després de les consultes a les bases, a Riera l’acompanyaran la fins ara presidenta del grup parlamentari de l’esquerra anticapitalista Mireia Boya liderant la llista de Lleida, i per encapçalar les demarcacions de Tarragona i Girona, els cupaires opten per Xavier Milian, de la CUP de Reus, i Natàlia Sánchez Dipp, regidora a l’ajuntament de Figueres.

Xavier Domènech encapçala la llista de Catalunya en Comú-Podem, que tanca simbòlicament l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La portaveu Elisenda Alamany és la número 2 i Jéssica Albiach se situa en tercer lloc. La gran absència és l’exsecretari general de Podem a Catalunya Albano Dante Fachin, que ha deixat el càrrec després de disputes amb la direcció estatal del partit.

Per la seva banda, Ciutadans es presenta el 21-D amb els mateixos caps de llista que en les eleccions del 27-S de 2015. Així, la líder del partit a Catalunya i candidata a presidir la Generalitat, Inés Arrimadas, obrirà la candidatura per Barcelona; Matías Alonso ho farà per Tarragona; Jorge Soler per Lleida i, finalment, Jean Castel per Girona.

Els socialistes presenten una llista amb la gran novetat i sorpresa del fitxatge com a número 3 per Barcelona de l’exmembre d’UDC i exconseller Ramon Espadaler. Torna a liderar la llista Miquel Iceta i la tanca i, per tant, se situa en un lloc simbòlic l’exfiscal Jiménez Villarejo. A Tarragona, encapçala la candidatura Rosa Maria Ibarra.

Per últim, el Partit Popular presenta una llista liderada per Xavier García Albiol, seguit de noms com Andrea Levy o Santi Rodríguez. Encapçalant les llistes a Girona, Tarragona i Lleida hi ha María Ángels Olmedo, i els ja diputats Alejandro Fernández i Marisa Xandri, respectivament.

tracking