Diari Més

«És només un simbolisme, però trauré diners perquè sembla que hem tornat al franquisme»

Els clients de CaixaBank i Banc Sabadell protesten a Mataró pel trasllat de les entitats i l'empresonament dels líders d'ANC i Òmnium

Una dona mostrant els diners que ha tret del caixer seguint la proposta de la Crida per la Democràcia.

«És només un simbolisme, però trauré diners perquè sembla que hem tornat al franquisme»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les principals oficines de CaixaBank i Banc Sabadell al centre de Mataró han registrat a primera hora del matí cues més llargues del que és habitual. Molts veïns han respost a la crida que ha fet la Crida per la Democràcia per a la retirada massiva d'efectiu de les entitats financeres. L'acció vol ser una demostració de força ciutadana davant l'actual context polític. El trasllat de les seus de les pròpies entitats fora de Catalunya o l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ha empès els clients a participar de la protesta. «És només un simbolisme, però trauré diners», explica en David, un client de Banc Sabadell. «Tenim dos companys que per no fer res els han posat a la presó. Hem tornat al franquisme», ha etzibat.

Aquest client de Banc Sabadell assegura que ha tret 600 euros del seu compte corrent per fer visible la seva protesta per l'empresonament dels 'Jordi' davant l'entitat. «Ja no és una qüestió d'independència. Es tracta de llibertat i de drets i en això hem d'anar tots junts», ha explicat.

Maria del Mar, una clienta de CaixaBank, també a Mataró, diu que la protesta també és en contra del trasllat de les seus de les entitats fora de Catalunya i avisa que ja està pensant en «treure-ho tot i canviar de caixa». «La confiança que teníem l'hem perduda», afegeix.

Una altra clienta de CaixaBank, la Susanna, diu que també traurà una quantitat simbòlica de diners, però traslladarà els motius a l'entitat per fer visible la protesta. Alguns clients, amb comptes a CaixaBnk i Banc Sabadell han retirat diners dels caixers de les dues entitats, que a Mataró estan, pràcticament, porta amb porta.

Junqueras: «Som respectuosos amb la llibertat de consum»

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que el Govern és respectuós amb la llibertat d'empresa i amb la llibertat de consum. «Algú es pensa que estem en contra la llibertat?», ha preguntat retòricament en referència a la crida de l'ANC i Òmnium a retirar diners en efectiu dels bancs aquest divendres. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el vicepresident també ha defensat que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya, de moment prop d'un miler, no té impacte en la recaptació d'impostos de la Generalitat. «Sobre l'IVA no té impacte, sobre IRPF tampoc perquè els treballadors continuen aquí i sobre impost de societats tampoc perquè el continua cobrant el govern espanyol», ha argumentat. A més, ha recordat que es tracta de decisions «temporals»i ha posat en valor que hi ha 260.000 empreses que no ho han fet. Junqueras ha reivindicat que el Govern és «encarnació d'estabilitat»i ha posat diversos exemples, entre ells, que l'economia continua creixent el triple de ràpid que el dèficit públic. Davant d'aquesta situació, ha afegit que «si algú no inverteix en aquesta economia estarà cometent un error». Preguntat per si aquest divendres es reunirà amb multinacionals, tal com han publicat alguns mitjans de comunicació, Junqueras ha evitat confirmar la trobada i s'ha limitat a dir que té «moltes reunions amb gent molt diferent».

tracking