Diari Més

El PSC «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155

El partit socialista català insisteix en «apostar pel diàleg»

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Alícia Romero, fent declaracions als mitjans aquest 20 d'octubre.

El PSC «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC es distancia del PSOE i del seu suport al govern espanyol per aplicar l’article 155 de la Constitució i poder convocar eleccions forçades a Catalunya. Així ho ha explicat la diputada i portaveu adjunta del PSC, Alícia Romero, que ha insistit que els socialistes catalans «no creuen que ni el 155 ni la DUI siguin solucions per a Catalunya i per a Espanya». «Ni donem suport a una ni a l’altra mesura de moment», ha afegit. I és que el PSC encara «aposta pel diàleg» entre els governs català i espanyol perquè Carles Puigdemont «convoqui ell unes eleccions», i alhora, avisa als socialistes de l’Estat que no tenen garantit el seu suport amb els pactes que pugui fer amb l’executiu de Mariano Rajoy. «Depèn de la decisió que prengui el PSOE. No li donarem un xec en blanc al PSOE. Si parla amb el PP i s’aprova un acord al Consell de Ministres, s’haurà de veure quin acord pren, i a partir d’aquí, el suport que li dona el PSOE i el PSC què acorda», ha sentenciat.

L’aposta per un «diàleg que arribi a un acord perquè sigui el president Puigdemont qui reconegui que la legislatura està esgotada, sigui honest i convoqui eleccions per tenir una sortida a la situació actual» continua sent l’única via que el PSC admet. Sense perjudici que si aquest pacte no es pot aconseguir s’obri la possibilitat d’altres escenaris, els socialistes catalans insisteixen que aquesta ha de ser la fórmula per explorar i reitera que «ni la independència ni el 155» són la seva aposta.

«Fins a l’últim minut abans de la realització del ple del Senat, apostarem pel diàleg. Encara hi ha temps per acordar i dialogar. A nosaltres ens agradaria que el 155 no s’arribés a aplicar, ni maximitzat ni minimitzat», ha dit. Romero ha reconegut que el PSOE a Madrid està «parlant amb el govern espanyol sobre l’aplicació del 155» però ha preferit prendre distància.

«Ens agradaria seguir amb el diàleg. Si ho donem per tancar no traiem tot el suc possible. Si acaba havent un ple al Senat amb una intervenció a través del 155, haurem de veure de quin tipus és», ha comentat, tot recordant que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta «diu que donaria suport al PSOE però no en tots els elements i totes les circumstàncies». «Haurem de veure», matisa, fent referència a les mesures que pugui comportar concretament.

Després de negar que s’hagi tancat cap acord concret entre socialistes i populars a l’Estat pels detalls de l’aplicació del 155 a Catalunya, Romero ha considerat «lògic» que el PSOE i el govern espanyol «parlin» perquè la formació de Pedro Sánchez «és un partit d’Estat». «En tot cas, no s’ha pres cap decisió. El Consell de Ministres s’explicarà i veurem després si li donem suport o no», ha etzibat.

Romero ha fet aquestes declaracions en nom del PSC en el marc d’una reunió amb la premsa sobre les repercussions del procés sobiranista en l’economia i el món empresarial. En aquest sentit, la socialista ha considerat que ni els plans de Puigdemont ni els de Rajoy semblen poder garantir que les companyies que han canviat la seva seu social per ubicar-la fora de Catalunya tornin d’immediat. «Perquè les empreses tornin el que s’ha de donar és estabilitat política i seguretat jurídica, i això només pot venir de la mà d’unes eleccions. El retorn només pot venir per aquí. I la DUI i el 155 no retornen aquesta estabilitat, i no es veu de manera imminent que aquest retorn sigui molt clar a Catalunya», ha sentenciat.

A més, Romero creu que fruit de les eleccions que reclama el PSC a Puigdemont hauria de sortir «un Govern que faci un programa de retorn d’aquestes empreses, perquè són companyies que, allà on vagin ara, se les tractarà molt bé, i per tant no serà fàcil que tornin». La socialista també ha criticat que el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, «no estigui fent res per evitar la fugida d’empreses» i, tot i que no creu que «la situació sigui dramàtica ni apocalíptica», sí comença a ser «preocupant». «Si ningú fa res per revertir això i el Govern no hi dona resposta, es pot acabar accelerant», ha avisat.

És per això que el PSC ha demanat la compareixença de Junqueras a la comissió d’Economia i la del conseller Santi Vila a la d’Empresa i Ocupació. «Volem que al menys donin la cara i ens donin explicacions de per què no estan fent res i de si pensen fer alguna cosa», ha conclòs la diputada del PSC.

tracking