Diari Més

Amnistia Internacional reclama l'alliberament «immediat» de Sànchez i Cuixart

L'ONG assegura que els càrrecs de sedició són «excessius» i considera «desproporcionat» l'empresonament

Foto d'arxiu d'Esteban Beltrán, director a Espanya d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional reclama l'alliberament «immediat» de Sànchez i CuixartACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amnistia Internacional ha reclamat aquest dimecres 18 l'alliberament «immediat» del president de l'ANC, Jordi Sànchez i el d'Òmnium, Jordi Cuixart. En un comunicat, l'ONG considera que els càrrecs per sedició i la presó provisional són «restriccions excessives». «Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que posin fi d'immediat a la seva presó provisional», ha assegurat el director de AI a l'Estat espanyol, Esteban Beltrán. En el comunicat, Amnistia Internacional diu que els presidents de l'ANC i Òmnium no van animar els manifestants a utilitzar la violència i no poden ser considerats responsables, ni directament ni indirectament, dels danys als vehicles de la policia.

Amnistia Internacional assegura que «no qüestiona» les decisions del Tribunal Constitucional «sobre la llei del referèndum ni la seva aplicació» però considera que el procés obert contra Sànchez i Cuixart constitueix «una restricció excessiva del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica».

L'organització destaca que, d'acord amb el dret internacional sobre drets humans, «el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica inclouen la possibilitat que persones i organitzacions de la societat civil expressin les seves opinions sobre el referèndum i sobre la independència en qualsevol moment i de forma individual o col·lectivament».

«Les autoritats han de protegir el dret dels ciutadans a expressar la seva oposició a la decisió del TC i a organitzar reunions públiques pacífiques a favor del referèndum», ha assegurat el director a Europa d'Amnistia, John Dalhuisen.

Amnistia Internacional remarca que les autoritats haurien d'actuar sempre amb un principi de «proporcionalitat» i que «les sancions penals, en particular les que comporten la privació de la llibertat, constitueixen sovint una restricció desproporcionada del dret a la llibertat de reunió pacífica i al d'expressió».

tracking